Stallen op de openbare weg
Uw camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg, voor uw huis worden gestald. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk.
Hiervoor gelden namelijk andere regels dan voor je wagen. Zo is het verboden om een aanhangwagen (een niet-gemotoriseerd voertuig) langer dan 24 uur na elkaar op de openbare weg te parkeren. Na 24 uur wordt dit als een inbreuk tegen de wegcode beschouwd, met een boete tot gevolg.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Voor het parkeren van een motorhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone auto's. Hij mag zonder tijdsbeperking geparkeerd staan overal waar het parkeren niet is verboden en waar de parkeertijd evenmin beperkt is door verkeersborden. Hij mag ook parkeren op plaatsen aangeduid met een bord E9a of E9h.
Stalling
Je kunt je camper bij je huis laten staan, echter moet je dan wel over genoeg ruimte beschikken. Op een openbare parkeerplaats mag je je camper namelijk maar enkele dagen staan (dit verschilt per gemeente). Een veiligere optie is je camper in een overdekte stalling zijn winterslaap laten houden.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
Er zijn wel degelijk regels verbonden aan het parkeren van een caravan voor de deur. Deze regels verschillen per gemeente. De meeste gemeenten hanteren de regel dat een caravan, aanhanger of vouwwagen slechts 3 dagen in een openbaar gebied geparkeerd mag staan. In sommige gemeenten is dit zelfs nog korter.
Huishoudelijk afval moet in vuilniszakken opgeborgen en meegenomen worden, totdat ze op de daarvoor bestemde plaatsen gedeponeerd kunnen worden. Parkeren is niet kamperen. Geen luifel, stoelen en tafel buiten en niet bbq'en. Dit kan alleen op plaatsen waar dit toegestaan is (campings/sommige camperplaatsen);
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
Campers zijn vrijwel altijd voorzien van een dieselmotor. Dat is prima voor het gebruik van de voertuigen. Waar u wel rekening mee moet houden is de milieuklasse waarin de auto valt. Dit kan er voor zorgen dat er bepaalde stedelijke gebieden een beperking geldt.
De binnenruimte moet voorzien zijn van minimaal twee vaste zitplaatsen, een vaste tafel (deze mag ook makkelijk weg te halen zijn) en minimaal twee slaapplaatsen. Een tweepersoonsslaapplaats moet minimaal 180 cm en 110 cm breed zijn, twee of meer afzonderlijke slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en 60 cm breed.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Je kunt bij een overdekte camperstalling rekenen op prijzen die variëren tussen de 250 en 600 euro per jaar, maar voor de meest luxe camperstalling in de randstad kun je op jaarbasis ook al snel 1500 euro kwijt zijn.
Doorgaans is een stallingseigenaar niet verzekerd of niet aansprakelijk voor schade aan uw camper in de stalling. Met de (beperkt) casco camperverzekering van Camperverzekerd is uw camper ook tijdens de stalling goed verzekerd tegen onder andere brand en diefstal.
In de verkeerswetgeving staat geen algemeen verbod om te slapen in je auto, zolang het voertuig maar reglementair geparkeerd staat uiteraard. Dus als je je slaperig voelt een kwartiertje powernappen voor je vertrekt of onderweg op een veilige en reglementaire plaats, ja dat mag.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Een lichte vrachtauto/vrachtwagen die uitgerust is met een scheidingswand tussen de bestuurdersruimte en het woongedeelte en die voorzien is van de vereiste uitrusting voor kampeerwagens kan ingeschreven worden als: lichte vrachtauto/vrachtwagen.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet. Toch zou het een oplossing kunnen zijn om de parkeercapaciteit in de wijk te vergroten.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
U mag uw voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit. Houd altijd rekening met ander verkeer als u parkeert. Parkeer niet (half) op de stoep. Als u een parkeerplek verlaat, laat dan het overige verkeer voorgaan.