Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af. Voor de pijn na de operatie krijgt u pijnstilling.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.
Kort na de ingreep kan er schouderpijn ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door koolzuurgas dat na de ingreep in de buik achterblijft. Het koolzuurgas wordt vrij snel via de bloedbaan naar de longen getransporteerd en verlaat zo het lichaam.
Neem rust op het moment dat uw lichaam daarom vraagt. Geef ook duidelijk bij uw familie en vrienden aan, wanneer u een rustmoment wilt. Zo krijgt u voldoende rust. Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen.
Aangeraden wordt om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Denk hierbij aan activiteiten die u hartslag en ademhaling verhogen zoals flink wandelen of traplopen. Het is belangrijk om dit op uw eigen niveau te doen. Daarnaast is het wenselijk om twee keer per week aan spier en botversterkende activiteiten te doen.
Bijwerkingen en complicaties
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Probeer zo rechtop mogelijk te zitten. Adem diep in via uw neus en houd uw adem even vast. Adem vervolgens ontspannen via uw mond uit. Bij de inademing komt de buik daar boven, zet de buik uit en tijdens de uitademing gaat deze weer omlaag.
Geforceerde uitademing (huffen)
Ga zo rechtop mogelijk zitten en houd het kleine kussentje stevig op uw buik gedrukt. Hiermee ondersteunt u de buikwond. Adem na een normale inademing (hoeft dus niet maximaal te zijn) met open mond zo krachtig mogelijk uit (huf).
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming. Voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten.
Bij operaties aan de baarmoeder is er een litteken in de vagina.Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.
Aandachtspunten. De eerste 6 weken na de operatie mag u niet persen als u naar het toilet gaat. Zorg daarom voor een zachte ontlasting. U mag de eerste 6 weken na de operatie geen seks hebben.
De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen CO2. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Dat duurt meestal ongeveer 2 weken. U mag in die periode wel douchen. Uw arts vertelt hoe lang u niet heftig mag sporten en zware dingen mag tillen. Meestal is dit 1 tot 6 weken.
Om de darmwerking weer op gang te krijgen is het belangrijk dat u zo snel mogelijk weer gaat eten en drinken. U mag de dag van de operatie en de eerste dag na de operatie alleen vloeibaar eten. Na de operatie krijgt u een eiwit- en energieverrijkt dieet omdat u meer voeding nodig heeft door de darmoperatie.
Bewegen bevordert het herstel. Het is aan te raden zo snel mogelijk het bed uit te komen. Het helpt de darmen op gang te komen en zorgt ervoor dat het bloed goed doorstroomt en helpt daarom tegen trombose (bloedpropje).
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Wandelen na je operatie
Wandelen is een eenvoudige manier om jouw conditie langzaam op te bouwen na de operatie. Het fijne aan wandelen is dat je dit geheel op je eigen tempo kan doen. Belangrijk is wel om het wandelen rustig op te bouwen en dat je dus niet te lange stukken loopt.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Waarschijnlijk heeft u de eerste weken na de ingreep minder zin in seks. In verband met de bloeddruk en een nog niet helemaal genezen borstbeen is het verstandig dat u in het begin voorzichtig aan doet bij het vrijen. Langere tijd na de ingreep luistert u gewoon naar uw lichaam.
De eerste drie weken mag u niet fietsen. Zolang er vocht uit de buikwond komt en/of zolang bloederige of bruinige afscheiding heeft, mag u niet in bad.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt.