Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!
Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten! De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden.
Door het pieren zouten (inzouten) worden de pieren of zagers wel iets kleiner en veel taaier. Ze verspreiden ook een, (vooral voor schar dus) aantrekkelijke geur en bovendien blijven ze beter op je haak zitten. De ingezouten pieren en zagers blijven echt maanden goed.
Mocht je geen zin of tijd hebben dan kan je zeepieren en zagers in vrijwel iedere hengelsportwinkel aan de kust kopen. En wat betreft de vangsten: zeepieren en zagers zijn bij vrijwel alle zeevissen in trek. Je vangt er onder andere platvis, gul, wijting, pollak en zeebaars mee.
zijkanten. Aan de kop heeft hij (zeker de grotere kunnen bijten) een paar kaken ziten. Verpakt per ons. Afhankelijk van de gemiddelde lengte zullen dit er +/- 25 zijn.
Steekzagers kosten bij ons € 40,- per kilo, de minimale afname is per ons. Slikzagers kosten bij ons € 70,- per kilo, de minimale afname is per ons.
Het voedsel van de zager bestaat uit andere soorten wormen, (dus ook onze bekende zeepieren), maar ook allerlei ongewervelde zeedieren staan op het menu. Ook voor dood aas en voor bepaalde soorten wier haalt hij zijn neus niet op. Overigens zoekt hij voornamelijk zijn voedsel in de donkere uurtjes.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Het beste allround aas waarmee je alle vissoorten kunt vangen zijn grote witte maden. Hoe gretiger de vis, hoe meer maden je aan het kontje op de haak prikt.
Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen. Met veren, lepels, shads en pilkers kun je makreel, fint en zeebaars vangen.
De eerste tijd ongeveer 1x14 dagen de kranten verschonen omdat vocht van het aas in de krant gaat zitten. Daarna kan je ze maanden bewaren. Het is beter dan invriezen, er blijven alleen nog maar taaie vellentje over wat je toch nog goed op de haak krijgt, en door het drogen gaat er niets van de ingewanden verloren.
Zagers steken
Zagers kunnen gestoken worden bij laagwater. in het zand zijn. Met een riek wordt een geul gegraven. zijn veel kleiner dan het steken van een zeepier.
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
Verwijder minstens één keer per dag de dode exemplaren en verpak de rest in een 'nieuwe' krant. Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren.
uit de teen van de zeeweringen; rondom hoofden, dammen of andere buitendijks gelegen waterstaatswerken; van schelpdierpercelen en oesterproefopstellingen. Het spitten mag niet geschieden op plaatsen waar vaste bodemlagen als veen, schelpdierbanken e.d. aan de oppervlakte komen.
vogels , krabben en vissen en zagers. De zeepier leeft van algen, afval en kleine wormpjes wat het tegenkomt.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Goed voor brasem, baars en paling. Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk.
De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummi-achtige visjes en een zogenaamde jighead. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jighead en klaar ben je.
Een pier wordt in zijn geheel op de haak geschoven. Zelf begin ik meestal bij de kop (de mond), maar bij de staart beginnen is ook goed. Prik de haakpunt in de mond van de zeepier en schuif hem, zonder door de zijkant te prikken, in zijn geheel op de haak. De haakpunt komt er bij de staart weer uit.
Ook deze platvis is met diverse aassoorten te vangen.De nummer 1 zijn de slikzagers en witte zandzagers de zogenaamde witjes. Deze kun je gestreept op je haaklijn zetten ook soms werkt getrost nog beter. De zagers bewegen dan meer onder water trekt dan weer vis aan.
Zeepieren leven in zandbodems van fijn tot middelfijn zand met 1-15% slib. De hoogste dichtheden van 20-70 dieren per m2 worden gevonden in het getijdegebied met de zand- en slikplaten, zoals deze in de Waddenzee en Ooster- en Westerschelde voorkomen.