Verse Vis: koelkast of vriezer Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
2 weken in ongeopende verpakking gekoeld bewaren bij een temperatuur van maximaal 7ᵒC. Na openen binnen enkele dagen consumeren of invriezen.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van. Het is al 5 weken geleden dat ze de besmette gerookte zalm at en nog steeds is ze ziek.
Verse vis in een geopende verpakking kun je volgens het Voedingscentrum namelijk het beste dezelfde dag na opening nog opeten. Gerookte zalm is tot twee dagen na opening houdbaar. Eenmaal gebakken is vis vaak nog twee dagen houdbaar, waardoor je het nog even kunt bewaren als je niet alles in één keer wil opeten.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Door de slechte en stressvolle omstandigheden worden veel zalmen ziek. Infecties door bacteriën en oogproblemen, zoals staar, komen veel voor. Heel veel kwekerijen hebben bovendien last van zeeluizen. Dat zijn parasieten die zich vastbijten aan de huid van een zalm en hem letterlijk aanvreet.
Als hij voor 3/4 gaar is, draai je hem om en bak je de andere kant ook nog even kort. Tussentijds kom je er eigenlijk niet aan. “Je stond er bij en je keek ernaar” zeg maar. Het is de bedoeling dat je de zalm (net als bij biefstuk) niet helemaal door gaart, medium gaar is hij echt het lekkerste.
Goede zalm is verder te herkennen aan een glanzend vel (als het velletje er nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen. Het vlees van een slechte zalm is losjes en trekt uit elkaar.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Rauwe zalm kun je eten mits deze vers is en van een betrouwbare leverancier komt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de zalm niet eerst is ingevroren maar echt vers is.
Rauwe vis en ook ongekookte schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën, waarvan listeria of de salmonella bekende zijn. Beide bacteriën vormen onder andere voor zwangere vrouwen een risico; reden deze gedurende negen maanden aan de kant te schuiven.
Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
De minimale houdbaarheid 'ten minste houdbaar tot [datum]' gebruikt u op alle andere producten. Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit.
Bij de meeste mensen duren de verschijnselen twee tot drie dagen. De incubatieperiode, de tijd tussen het eten van het besmette product en het optreden van de eerste symptomen, varieert van een halve tot anderhalve dag.
Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak. Op dit moment is bij ongeveer 200 mensen in het laboratorium vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger.
In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts.