Verse knoflook is ca.4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed. Is het teentje al gepeld? Dan gaat het een stuk sneller. De gepelde knoflookteen kun je ongeveer vijf á zes dagen bewaren, mits je het in de koelkast bewaard.
Het hangt af van hoe je het bewaart, maar in principe kun je een hele bol, ongeschild, tot wel een half jaar bewaren. Zodra je een teen van de bol verwijdert, maar hem nog niet pelt, kun je er nog drie weken van genieten.
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt is die meestal niet meer goed. Gelukkig zal je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar lekker is anders.
Koel bewaren
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Laat de geoogste knoflook niet in de zon liggen maar hang de bundels op een droge plaats te drogen. Een afdakje of een schuur is prima, zolang er maar een goede luchtcirculatie is en geen direct zonlicht. Afhankelijk van het weer laat je de knoflook 2 – 5 weken hangen.
Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben. Wikkel de porties stevig in huishoudfolie, en doe ze dan in een heel goed afsluitbare doos (of twee) in de diepvries.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Slechts een half tot maximaal een heel teentje is al meer dan voldoende. Eet je meer dan dat? Dan kan de rauwe knoflook je naast een slechte adem ook een dosis buikpijn bezorgen. Je kunt rauwe knoflook bijvoorbeeld aan een saladedressing toevoegen, er knoflookboter van maken of het door een saus mengen.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Het voedingscentrum raadt ten zeerste af knoflookteentjes in olie te bewaren. Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken.
Als een knoflookteen een groene kern heeft, is deze dan nog bruikbaar? De knoflookteen kan dan probleemloos gebruikt worden, mits de groene kern wordt verwijderd. Deze groene kern smaakt namelijk bitter en scherp.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.
Gedroogd
Knoflook drogen is eenvoudiger dan je denkt. Pel de teentjes en snij ze in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en schuif ze in een oven van slechts 50 graden, zodat ze rustig kunnen drogen. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar!
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Het planten van knoflook
Nachtvorst is prima, maar bij extreme kou kan je ze afdekken met stro of gras. Als de teentjes al zijn uitgelopen en het gaat vriezen: dek ze af en maak je geen zorgen, dat komt allemaal weer goed in het voorjaar.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Knoflook werkt tegen maag en darm problemen. Het heeft eigenlijk een preventieve werking tegen vele soorten kwaaltjes in de maag en de darmen. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat knoflook een preventieve werking heeft tegen darmkanker! Ook zit knoflook veelvuldig in ontwormingsmiddelen.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.