drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar. maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren).
Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden. Als je het eenmaal ontdooid hebt, kan het niet terug de vriezer in.
Vers geperst appelsap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
Mac van Dinther schrijft in zijn artikel 'Appelepap': “Voor appelsap dat niet uit concentraat komt is voor 1 liter sap ongeveer 1,5 tot 2 kilo's appel nodig. En uit acht kilo appels wordt 1 liter concentraat gehaald. Dat geeft weer 6 liter appelsap. In een liter zit dus sap van 1,2 kilo appels.”
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Appelsap met een blender
Doe de stukjes appel in je blender en voeg een scheutje water toe. Blend tot alles gemixt is, het is normaal dat je nog pulp ziet. Voor mooi helder appelsap kun je de inhoud van de blenderkan zeven. Dat gaat het beste met een kaasdoek, al kun je eventueel ook een fijne zeef inzetten.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Sinaasappelsap invriezen kan als je versgeperst sap over hebt en je het langer wilt bewaren. Vul een fles voor twee derde met het sinaasappelsap en plaats de fles in de vriezer. Het sap blijft op deze manier 2 à 3 maanden houdbaar in de diepvries.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De avond van te voren leg je het zakje in de koelkast zodat deze langzaam kan ontdooien. 's Ochtends gooi je het samen met wat melk of water in de blender en klaar ben je. Heb je ook zo'n moeite met wakker worden, zet dan alvast een glas water naast je bed. Drink dit meteen op als je wakker wordt.
Verhit het water met de flessen tot 90°C en pasteuriseer door de flessen 30 minuten bij 90°C te verhitten. Zorg dat de flessen de rand van de pan of elkaar niet raken. Haal de flessen met een platte schuimspaan of wecktang uit de pan en laat ze afkoelen.
Was de 1 tot 2 kilo appels en snij ze in stukjes die in je sapcentrifuge kunnen. Schil, steeltjes en pitjes kun je laten zitten. Duw de appelstukjes door de sapcentrifuge en pers troebel sap; vang dit op in een schone kan of schaal. Zeef het troebele sap door een schone kaasdoek of theedoek.
Iedereen, particulier en/of beroeps, die over minstens 70 kg appels beschikt en hiervan zijn eigen sap wil persen, is bij De Sapmobiel® op de juiste plaats. Tijdens het persseizoen organiseren we dagelijks persdagen overal in Vlaanderen, en we komen zelfs naar Nederlands Limburg.
Bleekselderij sap biedt tal van gezondheidsvoordelen. Selderijsap is hydraterend en bevat een hoge hoeveelheid van de vitamines A, C en K en de mineralen kalium, calcium en zink. Volgens gezondheidsexpert Anthony William zijn het onder andere deze mineralen waar bleekselderijsap zo bijzonder maken.
Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Sappen in de supermarkt zijn vaak gepasteuriseerd, en daardoor langer houdbaar. Als je ze gekoeld bewaart, is na twee weken nog de helft van de meeste vitaminen over.
- het aantal bacterien op de keukenmachine Kortom als de omstandigheden perfect zijn geweest zou je smoothie wel een week goed kunnen blijven. Echter wordt voor alle huisgemaakte producten door de keuringsdienst van waren Een maximale bewaartijd voorgeschreven van 2 dagen.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Cola in vermomming
Dan het slechte nieuws. "In 1 longdrinkglas appelsap zitten ongeveer 7 suikerklontjes, net zoveel als in cola." Dat teveel suiker slecht voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Laat staan hoe je tanden eronder lijden.