Hoelang kan ik Leonidas pralines bewaren? Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wij adviseren dan ook onze bonbons en andere chocoladeproducten droog en aan de voorkant van de koelkast te bewaren, zo blijven de bonbons 4-6 weken na ontvangst houdbaar.
Hoe lang zijn bonbons houdbaar? Beperkt, bonbons met vulling gebaseert op slagroom zijn ongeveer 2 weken houdbaar, mits deze niet in een vochtige omgeving staan. Dit beperkt de houdbaarheid. Bewaren tussen de 18º C.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
De beste bewaartemperatuur voor chocolade zonder vulling ligt tussen de 12⁰C en 20⁰C, voor bonbons rond de 12⁰C en dat terwijl de temperatuur van de koelkast zo rond 3⁰C à 4⁰C ligt. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolade is muf. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Dronken van kersenbonbons, kan dat? Het is onwaarschijnlijk dat de kersenbonbons hebben geleid tot de positieve test. Hypothetisch is dat mogelijk als iemand net voor het blazen een sterke bonbon heeft gegeten. Er blijft dan een hoge concentratie alcohol in de mond, maar die verdwijnt na een paar minuten.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De karamelsaus bewaar je op een koele en donkere plek. In een uitgekookte pot kun je hem zo wel tot een jaar bewaren.Na openen bewaar je hem in de koelkast, waar hij zo'n twee weken goed blijft.
Witte waas: 'bloom'
De witte uitslag wordt ook wel 'bloom' genoemd en ontstaat als chocolade te warm wordt, waardoor de cacaoboter die erin verwerkt zit smelt. Wanneer het vervolgens weer afkoelt stolt en kristalliseert de cacaoboter, waardoor er een witte waas ontstaat. Dit wordt vetbloom genoemd.
VERS. Op snel bederfelijk voedsel zoals verse vis, vlees, voorgesneden groenten of gebak staat altijd TGT vermeld: te gebruiken tot. Na die datum is het niet meer gegarandeerd veilig om het product te eten, dus gooi het product dan weg.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Beschimmeld? Maak je geen zorgen - de chocola is nog altijd prima eetbaar. Hij lijdt alleen aan een kwaal die chocolatiers al jaren kennen: 'vetbloem'. Dat is een onschadelijke witte uitslag die ontstaat als de vetten die in vloeibare vorm in de chocola zitten, aan de oppervlakte komen.
Voor veel chocoladeliefhebbers is het een herkenbare situatie: je kijkt uit naar een lekker stukje chocolade, maar zodra je deze uit zijn verpakking haalt, zie je een witte waas. Het lijkt wel een schimmel. Gelukkig is dat het absoluut niet.
Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af. Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.
Houdbaarheid snoepjes
Bij snoepjes die suiker bevatten moet je rekening houden met een houdbaarheid van 18 maanden. Bij snoepjes die geen suiker bevatten kun je de snoepjes ongeveer 12 maanden bewaren. Dit zijn richtlijnen en hangt natuurlijk van de datum af die als THT-datum op de verpakking staat.
Nee, daar wordt je niet ziek van. Snoep bevat zoveel suiker dat het niet kan bederven. De houdbaarheid is beperkt omdat de smaak achteruit gaat: de smaakstoffen vervliegen langzaam waardoor het snoepje niet meer zo lekker smaakt als bedoeld.
Gisteren werd bekend dat meerdere mensen salmonella hebben opgelopen na het eten van een chocolade-ei. In Groot-Brittannië, België en Nederland gaat het bij elkaar om bijna 70 mogelijke besmettingen, voornamelijk bij kinderen onder de vijf jaar, onder wie twee Nederlandse kinderen.
Bij een THT-datum geldt: gebruik na die datum je zintuigen. Ruik, kijk en proef of het product nog goed is. Mits ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn deze producten vaak lang na de datum nog goed. Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten), yoghurt.