Als je een laminaatvloer hebt gekocht is het belangrijk dat je het maar liefst 48 uur laat acclimatiseren in de desbetreffende ruimte. Je kunt het laminaat wel tijdelijk ergens anders opslaan, maar zorg er voor dat het minimaal 48 uur heeft kunnen acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat leggen.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Omdat laminaat onder de categorie houtafval valt moet het dus in de container met hout worden gedeponeerd. Vergeet niet een paar planken op reserve te bewaren.
Wat kost het? U kunt wit- en bruingoed gratis afgeven. Bedrijven mogen geen wit- en bruingoed naar de Milieustraat brengen. Zij moeten hun eigen afvoer regelen.
In een droge periode of wanneer de verwarming hoog staat zorgt de krimp van het laminaat nauwelijks voor naden tussen de laminaat planken. Het is dus wel duidelijk dat een laminaat vloer niet direct op de dag van aankoop gelegd kan worden.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
De ondergrond moet hard en vlak zijn om de vloer te kunnen dragen. Let hierbij op de adviezen van de fabrikant. Oneffenheden groter dan 3 mm per meter moeten worden geëgaliseerd, bijvoorbeeld met een egalisatiemortel. Laminaat leggen óver een oude laminaat vloer of tapijtvloer is geen optie.
Geen laminaat leggen, tenzij je een 100% afsluitende onderlaag aanbrengt. Maar dan nog; denk dat er vaak niet gestookt wordt en er grote kans op condensatie tegen de vloer is.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Leg uw laminaat daarom plat neer op een vlakke ondergrond. Gewoon in de gesloten verpakking en midden in de kamer. Zo heeft het rondom genoeg ruimte om uit te zetten. Het beste kunt u een aantal stapels maken en de pakken kruiselings stapelen met steeds een paar centimeter ertussen.
Laminaat kun je in principe hergebruiken. (Mits je voldoende overhoudt, want je zult uiteraard verlies hebben bij het verwijderen.) Ook moeten de tussennaden niet verlijmd zijn, maar dat is meestal niet het geval.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn aan een emmer lauwwarm water toe. Zorg er bij het dweilen wel voor dat het niet een te natte boel wordt, want dan gaat het laminaat opbollen. Een licht vochtige dweil, mop of zwabber is al voldoende. Daarna kun je de vloer gewoon aan de lucht laten opdrogen.
Met speciale laminaatverf houdt u de kosten laag en kunt u toch uw vloer helemaal opfrissen. Veel mensen denken dat als laminaat versleten is, er maar een optie is: de vloer vervangen. Of tenminste de slechtste delen.
De reden dat laminaat bol gaat staan zijn vocht en te weinig ruimte. Laminaat heeft een kern van hout. Dit is een natuurproduct dat reageert op vocht. Vocht zorgt ervoor dat het laminaat uitzet, dus groter wordt.
Ook hierdoor kan de vloer plaatselijk opbollen. Probeer dit lekken te verhelpen door bijvoorbeeld een placemat onder de waterbak te plaatsen. En droog de vloer zo snel mogelijk bij dit plaatselijk morsen. Bij een lekkage komt er natuurlijk water op je vloer maar het water zal ook vaak onder je laminaatvloer gaan.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier, elektrische apparaten en zonnepanelen kunt u altijd gratis brengen.
U kunt elk jaar tot 3 kubieke meter grofvuil gratis wegbrengen naar de milieustraat. Of u kunt elk jaar 2 kubieke meter gratis laten ophalen door Meerlanden. Heeft u meer grofvuil? Dan betaalt u voor de extra kubieke meters.
Hiervoor vragen wij 15 euro voor een eenpersoons matras en 30 euro voor een tweepersoons matras. Wij zorgen er dan voor dat dit bij de juiste recyclebedrijven terecht komt.