De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten.
Bewaar de gedroogde chilipepers in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Als je ze op deze manier bewaart, zijn de gedroogde pepers lang houdbaar, maar bewaar ze voor optimale smaak en pittigheid niet langer dan een jaar.
Wanneer je pepertjes wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Kleine pepers zijn beter in te vriezen dan grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden voordat ze de vriezer in gaan. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf.
Bacteriën kunnen namelijk niet groeien zonder water. En de potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog. Daarom kun je ze heel lang bewaren. Zelfs tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum.
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Zwarte peper bewaren
Hele zwarte peperkorrels kun je ook het beste droog en bij kamertemperatuur bewaren, maar dan het beste in een luchtdicht afgesloten pot. Zo blijft de smaak van de korrels het beste bewaard. Gemalen peper is minimaal 2 jaar houdbaar.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Chilipeper bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Je kunt de chilipeper ook prima invriezen.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Stevige kruiden, zoals tijm, oregano en rozemarijn, kun je zelf drogen, waardoor ze tot twaalf maanden houdbaar zijn. Bieslook, gember, peterselie en munt kun je invriezen. Je moet wel voorkomen dat ze langer dan een jaar in de vriezer liggen, want dan verliezen ze hun smaak.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast. Zelfs afgesneden exemplaren kunnen zo tot enkele weken goed blijven.