Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren.In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Door de unieke samenstelling, de hygiënische verwerking en het grote aandeel van krenten en rozijnen zijn onze Weihnachtsstollen zeker 3 weken houdbaar en lekker. Het is ook mogelijk ze langere tijd in de diepvries te bewaren.
Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).
Bewaaradvies voor dit geopende product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Moslims, Kerst en feest
En nog een tip: de spijs is bedoeld om eruit te lepelen en over je sneetje stol uit te smeren. Daaroverheen een beetje boter en eventueel wat poedersuiker en je hebt echt een gebakje."
Het woord 'stol' is een oud woord voor 'stut'. De naam doet aan een mogelijke Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam al eerder voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik.
Een stol is een luxe brood. Hoofdbestanddelen zijn deeg, rozijnen en amandelspijs. Van oorsprong is het een vruchtbaarheidssymbool.
Amandelspijs blijft, mits koel, droog en donker bewaard, zeker 2-3 maanden goed en ingevroren nog langer.
Een kerstkrans kan heel de winter goed blijven als je hem buiten ophangt. Dat geldt ook voor stukken. Heb je in de drukke periode voor kerst geen tijd om kerststukken te maken? Je kunt ze prima een paar weken eerder maken en buiten bewaren (wel vorstvrij).
Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer. Je kunt brood beter niet in de koelkast bewaren, omdat de moleculen dan van structuur veranderen.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Rozijnenbrood invriezen is een goed idee om dit heerlijke brood langer houdbaar te maken. Een perfect idee zelfs, want dit brood is het brood dat het meest geschikt is om in te vriezen. Na het ontdooien is de smaak en de geur van de rozijnen, en dat is ook van toepassing bij krenten, nog beter door het brood getrokken.
Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Wanneer droog en koel bewaard blijft is de houdbaarheid 7-8 weken. De RB Banketstaaf is stevig verpakt in een doorzichtige zogeheten transparante flowpack.
Je kunt een banketstaaf prima ingepakt in folie invriezen. Verwarm voor het serveren nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Als basis gebruik je vaak de takken van Coniferen, Hedera en Nobilis. De rode bessen van de Hulst en Skimmia geven kleur aan het geheel, net als het rode blad van Leucothoe, dat uitzonderlijk lang goed blijft in huis.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Kerststol heeft al niet zo'n heel gezond imago en dat blijkt niet voor niets te zijn. Een stuk kerststol met amandelspijs van 100 gram bevat ongeveer 282 calorieën. Daar gaat dan ook nog eens vaak een laag roomboter overheen: 5 gram roomboter bevat zo'n 37 kcal.
De naam van de feeststol, paasstol, pinksterstol of kerststol. In ieder geval is het zeker dat het Duitse woord Stollen de oorsprong vormt voor het Nederlandse woord stol. Tegenwoordig worden de kerst-, paas- en pinksterstollen in sommige supermarkten aangeduid als 'feeststol'.
Het verschil zit hem in de details. Kenmerkend voor een Paasbrood zijn de sinaasappelschilletjes, die bakkers gebruiken. En bakkers versieren Paasbrood met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes, waar ze Kerstbrood juist bedekken onder een laagje poedersuiker. Paasbroden kom je tegen in tal van vormen.
Het brood kent een lange, Duitse geschiedenis. De voorloper van de stol is het Klobebrot, een rijk gevuld offerbrood voor het zonnewendefeest van de Germanen, waarmee de goden gunstig moesten worden gestemd. In de veertiende eeuw ontstond het kerstbrood, gebakken voor edelen en kerkelijke hoogheden.
In Drenthe dus, met name in het zuidelijke deel van de provincie. Daarnaast was de traditie in het hele oosten van het land bekend, vooral in Overijssel en Gelderland. Verder kwam de geboortewegge ook wel voor in Limburg, Zuid-Holland en Friesland, al was het gebruik hier veel minder algemeen.