De wijn in een bag in box is minstens 4 tot 6 weken goed na opening, zonder enige vorm van oxidatie.Nadien hangt het er van af hoeveel wijn er reeds uit de box is getapt, maar het kan tot 8 weken goed blijven. Bewaar uw witte wijn-BIB in de koelkast.
Wijnen in pak zijn 6 tot 8 weken houdbaar na opening. Dit komt omdat er geen zuurstof bij de wijn komt. Ja, wijnen in pak, ook wel Bag in Box wijnen genoemd, zijn (na opening) langer houdbaar dan fleswijnen.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
NOG EVEN BEWAREN OF DIRECT DRINKEN
Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn.
Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Rode bordeauxwijnen
De cru's van de Médoc beschikken over een grote rijpingscapaciteit, van 5 tot 30 jaar. De Graves en Pessac-Léognan liggen in dezelfde lijn en kunnen 5 tot 15 jaar bewaard worden.
Cabernet sauvignon: 7-10 jaar. Pinot Noir: 3-5 jaar. Syrah/Shiraz: 3-5 jaar. Merlot: 2-4 jaar.
De beste manier om geopende witte wijn te bewaren is in de fles zelf. Zowel voor het bewaren van ongeopende witte wijn als voor geopende wijn is de fles prima geschikt om de wijn in te bewaren. Na openen is witte wijn beperkt houdbaar.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
De tannines werken als een natuurlijk conserveringsmiddel en nemen af naarmate de wijn ouder wordt. Daarom zijn de tannines in oudere wijnen minder 'hard' dan in jonge rode wijnen. De witte- en rosé wijnen zijn over het algemeen minder geschikt om te bewaren dan rode.
De wijn gaat oxideren en dat verandert de smaak van de wijn. Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.