In de regel is jouw fles vodka na opening nog minimaal 3 jaar houdbaar, al staat er geen officiële verstrijkdatum op de houdbaarheid van vodka of andere sterke drank. Sterke dranken zijn na 3 jaar nog prima te drinken, maar ze verliezen wel aan kwaliteit.
Sterke drank
Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar of de fles nu open geweest is of dicht is gebleven.
Spirits boven 25%: > 3 jaar
Spirits als vodka, rum, gin, jenever en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.
Het is verstandig om de vodka in een koude ruimte te bewaren, maar dan wel in de koelkast. Wanneer je de fles vodka in de vriezer legt gaat de smaak verloren. De eerstvolgende keer dat jij een glas inschenkt, zal hij dus niet meer zo smaken als je gewend bent.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Vodka bewaren
Vodka kunt u het best bewaren in de fles waar het oorspronkelijk in zat, zodat er geen andere smaken bij komen. Probeer ook zonlicht bij de fles te vermeiden. Een fles vodka kan het beste bewaard worden in de koelkast of een andere donkere ruimte waar geen zonlicht is.
Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar. De beste manier om vast te stellen of een drank niet meer houdbaar is, is door te zien, ruiken en proeven. Als een heldere vloeistof troebel is geworden is deze niet meer voor consumptie geschikt.
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
Na ongeveer 10 minuten bereikt alcohol de hersenen via het bloed. Vanaf dan ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel de (verdovende) werking van alcohol. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. Na ongeveer 20 minuten bereikt alcohol de lever, die met de verwerking begint.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Bij gefermenteerde dranken, zoals sherry, vermout en porto, zet je een geopende fles best in de koelkast. Gedistilleerde dranken zoals gin, rum en vodka daarentegen kan je perfect op kamertemperatuur bewaren omdat bij distillatie reeds hoge temperatuurverschillen plaatsvinden.
Gin is in principe onbeperkt houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de gin dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of niet goed smaakt, dien je het product weg te gooien.
Vodka ruik je bijna niet, in tegenstelling tot vele andere soorten drank.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
We raden je dus aan om dan naar het product te kijken, te ruiken en te proeven en als het er dan nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt dan kun je het vaak nog gewoon eten of drinken.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je.
Sterke drank
Sterke dranken zoals wodka, tequila en rum blijven altijd goed. Eens je ze opent, kunnen ze na héél wat tijd een beetje smaak verliezen, maar je kan er altijd veilig van blijven drinken. Doe dat dan wel met mate, natuurlijk ;-).
"De beste temperatuur voor Grey Goose is tussen de 0 en 4 graden Celsius", zegt Thibault. "Dat is de temperatuur van een drankje met ijs." Het is ook geen goed idee om je glas wodka zonder ijsklontjes te drinken, want Grey Goose heeft op kamertemperatuur een beetje een agressieve smaak.
Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of zelfs in coma kunt raken. Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft).
Ook goede wodka is koud goed te drinken, maar wil je drinken als een echte Rus, pak dan de wodka direct uit de kast en schenk het in kleine glaasjes. Kies een hoeveelheid tussen de 50 en 70 milliliter per glas.
Misschien heb je weleens wodka puur gedronken en gedacht “dat smaakt alleen naar alcohol!”. Dat kan; in Groot-Brittannië, West-Europa en de Verenigde Staten worden vooral neutrale wodka's geproduceerd, speciaal om te mixen. Wodka's uit Polen, Rusland of Scandinavië zijn juist weer wel heel verschillend van smaak.
De meeste wodka kenners bewaren hun wodka in de vriezer. Dit omdat wodka een alcoholpercentage van minimaal 40% kent (en soms nog hoger), is het een stevig drankje als je hem 'neat' drinkt. Dat verandert als je hem koud drinkt. De wodka krijgt dan meer viscositeit en de kou onderdrukt de stevige smaak van de alcohol.