Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Verschillen per ras
Niet elke hond kan dezelfde afstand en tijd aan. Zo moet een Duitse herder twee keer per dag minimaal een half uur uit, plus een goede speelsessie. Een labradoodle moet een keer per dag een half uur tot een uur uit. De kleine Pomeriaan moet een keer per dag een half uurtje uit.
Aanpak op de training. Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Labradoodles zitten boordevol energie en hebben veel beweging nodig. Labradoodles houden van gezelschap; het gezelschap van andere honden, van andere mensen en vooral van jou. De liefde van labradoodles voor hun baasjes is sterk en ze kunnen niet goed tegen alleen zijn.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen. Veel activiteit op jonge leeftijd kan op latere, of zelfs op jonge, leeftijd problemen als heupdysplasie en andere orthopedische problemen geven. Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit.
Karakter van de labradoodle
De labrador wordt beschouwd als de clown onder honden. Hij is altijd in een goed humeur, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg hebzuchtig.
In tegenstelling tot kleine honden en andere rassen, kunnen Labradoodles lange afstand rennen bereiken. Wanneer ze in vorm zijn, kunnen Labradoodles zeer lange afstanden lopen. Het zou niet absurd zijn om te zeggen dat Labradoodles tot 20 kilometer, of mogelijk meer, kunnen lopen.
Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
De Labradoodle is erg slim en leergierig. Nieuwe kennis nemen ze snel op en iets nieuws hoeft ze vaak maar één keer verteld te worden. Het nadeel is dat je net zo snel ongewenst gedrag aanleert en dat eigen maakt. Daarom is training erg belangrijk.
Naast socialiseren is het voor labradoodle puppy's ook belangrijk om te habitueren. Dit houdt in dat de puppy moet wennen aan bepaalde gebeurtenissen, situaties, dieren en mensen. Wanneer puppy's weten dat ze ergens niet bang voor hoeven te zijn zullen ze er niet meer op reageren. Ze zijn er dan aan gewend.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
Hoe oud wordt een (Australian) Labradoodle gemiddeld? Labradoodles of Australian Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. Dit is wel per hond verschillend!
Waarom springt mijn doodle tegen me op? Bijna iedereen is wel bekend met het beeld van een hond die jou uitbundig wil begroeten: hij springt op vanuit enthousiasme. Er wordt beweerd dat het gedrag voortkomt uit het likken van elkaars bek tijdens een honden begroeting.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Een gezonde snack
Zo'n snack koop je van Pedigree Dentastix, of Rocco Runderoren. Een verantwoorde snack is iets waar je hond goed op moet kauwen. Daarbij zitten er in een goede hondensnack vitamines en mineralen waardoor jouw Labradoodle behalve wat lekkers ook nog wat gezonds binnen krijgt.
Welk fruit is gezond voor jouw hond? Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Goed voer koopt u bij een dierenspeciaalzaak of via internet. Merken die wij aanbevelen zijn Energique, Farmfood, Carnibest en Prins Petfoods. U kunt ook andere hondenbezitters vragen of zij rauw voer geven en waar ze dat kopen. Misschien heeft uw plaatselijke slager ook rauw voer voor honden.