Kan dat kwaad? Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Good Housekeeping Institute (GHI) raadt aan om ondergoed na een jaar te vervangen, anders zou je risico lopen op dergelijke infecties en ontstekingen. Ook raadt het GHI aan om je gedragen ondergoed te wassen in water met een temperatuur van 60 graden.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Schimmel- en urineweginfecties
„Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op. Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week.
De meerderheid van de mannen en vrouwen verschonen dit 1 of 2x per dag. We gaan hier uitleggen wat het meest hygiënische is, maar het blijft natuurlijk jouw persoonlijke keuze. Er zijn zelfs mensen die 4-5x per dag hun ondergoed verschonen, of de vreemde mensen die het maar 1x per maand of zelfs 1x per jaar verschonen.
Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
De voordelen van een ballenknijper
Ballenknijpers of slips zijn al veel ouder dan boxershorts en hebben natuurlijk ook hun voordelen. Ten eerste is dit het perfecte soort ondergoed voor mannen die het liefst zo weinig mogelijk aan hebben. Een slip bevat immers heel wat minder stof dan een boxer.
Wat betreft luxere slips en strings zijn er twee redenen dat je meer betaalt: de kwaliteit van de stoffen en de manier waarop die stoffen worden gebruikt, vertelt Fabienne Zwanenburg, jarenlang eigenaresse van een lingeriewinkel in Amsterdam en inmiddels onafhankelijk lingerie-expert.
Met zo'n string kan je bijna niet mis gaan, zij zitten altijd lekker. Dit komt door de elastische pasvorm, die net dat stukje bescherming en steun geven dat je nodig hebt.
Daarnaast geeft een string een fijner gevoel in de zomer. Een string bevat nu eenmaal minder stof, wat het zweten op een warme dag zal beperken. Het feit dat een string weinig stof bevat, zorgt er ook voor dat je geen last hebt van een onderbroek die ongewenst tussen je billen kruipt.
Daarnaast vinden de vrouwen dat het dragen van een slip of string een vorm van zelfvertrouwen uitstraalt en wordt een dit ondergoed als “gewoon normaal” gezien. De meeste vrouwen geven er echter de voorkeur aan dat hun man een boxershort draagt.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders. Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Commando (oftewel, zonder ondergoed/onderbroek/slipje) gaan is stiekem hartstikke goed en gezond voor alles wat er gaande is daar beneden.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Maar hoe vaak moet je je beha dan wel wassen of uitspoelen? Om te voorkomen dat de hoge zuurgraad van zweet oksels de bh aantast, wordt aangeraden om de beha na ongeveer drie dagen te wassen.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.