* De kittens verblijven de eerste 3 weken na de geboorte in een werpkist in een bench waar voor de moeder kattenbak voer en water staat. Voor moeder en kittens ideaal, veilig en ook hygiënisch.
Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder. Maar zo'n korte zuigtijd is niet goed voor de kat, staat in het voorstel. Want een poes die voor 13 weken van zijn moeder wordt gescheiden, heeft grote kans op overgewicht op latere leeftijd.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Het nest verlaten
Kittens mogen volgens de wet vanaf 7 weken weg bij hun moeder. De meningen over deze leeftijd zijn verdeeld, vooral omdat deze leeftijd niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kittens nog lange tijd van hun moeder en broertjes en zusjes leren.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
(In de natuur sleept een poes haar kittens – naar een andere plek, wanneer ze het gevoel heeft dat de nestplaats onveilig is (geworden). Huiskatten hebben dezelfde behoefte om hun nakomelingen veilig te houden.
In deze week gaat een kitten voor het eerst in een 'hinderlaag' liggen wachten met de staart gestrekt naar achteren en springt op de ander af. Kittens kunnen nu gaan klimmen en springen. Ze kunnen nu ook rechtop op hun achterpoten 'zitten'.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Het kitten kan al een beetje (waggelend) lopen en aan het eind van de derde week kan het gericht naar de moederpoes toe gaan. Het kitten kan zich nu al een beetje wassen. De snijtandjes kunnen doorkomen. In de derde of vierde week kunnen kittens kunnen het geluid van nestgenootjes of mensen in huis herkennen.
Van moedermelk tot vast voer
De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken.
Vanuit dit oogpunt zou een kitten voor de 9 weken bij de moeder weg kunnen. Het is belangrijk dat een kitten genoeg sociale vaardigheden ontwikkeld, contact met andere kittens en met de moederpoes zijn hierbij belangrijk. Hierbij spelen verschillende vormen van spel een rol waaronder sociaal spel.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
Wist u dat kittens uit hetzelfde nest verschillende vaders kunnen hebben? Dit kan verklaren waarom broertjes en zusjes verschillende vachtsoorten en -patronen hebben.
Vanaf dag 23 kan een echo gemaakt worden van de buik waarbij een dracht vastgesteld kan worden. Met een echo kan niet betrouwbaar geteld worden hoeveel kittens er in de buik zitten. Dit kan wel geschat worden met een röntgenfoto. Een röntgenfoto kan pas vanaf dag 42 en raden wij niet aan.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.