In de zoektocht naar nieuwe collega's lezen recruiters doorgaans tientallen cv's. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij simpelweg de tijd niet hebben om elk curriculum vitae uitgebreid door te nemen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen.
Hoeveel jaar werkervaring op je CV? Als vuistregel mag je ervan uitgaan dat je 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je CV moet vermelden. Als je minder dan 15 jaar werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om ook stages of bijvoorbeeld freelance werk als werkervaring op je CV te vermelden.
Je cv mag langer dan twee pagina's zijn als je veel werkervaring hebt of als je bijvoorbeeld al langere tijd in de IT werkt en daardoor veel computer- of programmeervaardigheden en (extra) cursussen kunt vermelden. Dan mag je cv gerust drie pagina's zijn.
'Heb je een relevant diploma en werkervaring en woon je op reisafstand, dan kom je bij ons op de ja-stapel. Pas daarna wordt er inhoudelijk verder gekeken naar competenties. ' Een goede profieltekst, waarin je kort uitlegt wie je bent, wat je kan, en wat het bedrijf aan je heeft, is eigenlijk onmisbaar.
Recruiters kijken of je voldoet aan de harde eisen die voor de functie nodig zijn: je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.
Laat weten wie je bent
Een cv kan niet zonder je persoonlijke gegevens. Daarom zet je helemaal bovenaan het document je naam, je adres en je geboortedatum. Om ervoor te zorgen dat de werkgever je kan bereiken voor een eventueel gesprek vermeld je ook je e-mailadres en je telefoonnummer.
Het is net zo goed jouw taak het bedrijf aan sollicitant te verkopen als andersom. Maak de kandidaat duidelijk wat voor arbeidsvoorwaarden jouw bedrijf te bieden heeft. Vertel over doorgroeimogelijkheden, de normen en waarden, waarom mensen het leuk vinden om voor jouw bedrijf te werken en hoe de werksfeer eruitziet.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang. Werkgevers/recruiters zijn op zoek naar die twinkeling, jouw enthousiasme.
Begin bij de meest recente banen en richt je op de afgelopen jaren. Probeer niet de nadruk te leggen op werkervaring, opleidingen of prestaties uit een heel ver verleden, tenzij je denkt dat het toegevoegde waarde heeft. Een cv van 2 A4-tjes is meestal lang genoeg, dus probeer het kort te houden.
Door jouw cv krijgt een recruiter direct een goede indruk van wie jij bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn. Wanneer je gaat solliciteren moet je vrijwel altijd jouw curriculum vitae mee sturen. Waarom is jouw cv belangrijk? Hierin staat voornamelijk jouw werkervaring en de opleidingen die je gevolgd hebt.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Omdat je officieel niet hebt gewerkt bij de opdrachtgever kun je deze baan dus het beste niet op je cv zetten. Je hebt immers geen referentie om naar te verwijzen.
Een relevante stage kun je zeker zien als werkervaring! Een stage in dezelfde branche van de vacature is bijvoorbeeld veel waardevoller om als werkervaring te noemen dan een bijbaantje dat niets te maken heeft met de branche waarin jij wilt gaan werken.
Bedrijven vinden werkervaring belangrijk omdat jij dan al ervaring hebt met verschillende bedrijfsculturen. Door jouw ervaring ben jij jezelf bewust van de gang van zaken binnen een bedrijf en kan jij omgaan met verantwoordelijkheden. Ook zien potentiële werkgevers jouw werkervaring als een pijler voor de toekomst.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Reflecteer op je carrière
Het antwoord op “waar zie jij jezelf over 5 jaar” begint bij een goede voorbereiding. Kijk eens goed naar je loopbaan. Reflecteer op je opleiding, het aantal jaren aan werkervaring en geslaagde projecten. Op welk niveau zit je nu?
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Bedank de rekruteerder voor de interesse die hij of zij heeft getoond in je profiel (je mag je gerust gevleid voelen hoor). Stel voor dat hij of zij je terug contacteert naar de toekomst toe om te zien of je situatie of omstandigheden zijn gewijzigd. Past deze vacature gewoon echt niet bij jou?