Bij het kopen van de knoflook moeten de teentjes zacht zijn, dan zijn ze het verst en het lekkerst. De knoflook moet koel en droog bewaard worden, maar niet in de koeling. Zwarte knoflook is 1,5 jaar houdbaar.
Voordelen voor de gezondheid
Het biedt bijna twee keer zoveel antioxidanten als de reguliere tegenhanger. Zwarte knoflook heeft een laag vetgehalte, is rijk aan natuurlijke suikers en aminozuren en bevat absoluut geen additieven, evenals de belofte om geen spoor van geur of slechte adem achter te laten!
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
Hartige gerechten met zwarte knoflook
In pastasauzen is het een geweldige smaakmaker. Stoof de knoflookteentjes hiervoor aan met sjalotjes aan het begin van je bereiding (bijvoorbeeld als extra toevoeging bij deze pasta met pompoen, venkel en worst of in deze romige venkel en zwarte knoflook volkoren pasta).
Gefermenteerde knoflook, ook wel zwarte knoflook genoemd, is geurvrij en beduidend actiever en gezonder dan rauwe of verhitte knoflook. Breed inzetbaar voor de bescherming en gezondheid van hart, de bloedvaten, degeneratieve ziekten en infecties.
"De smaak leent zich goed voor gerechten in de herfst en de winter." Zelf zwarte knoflook maken is heel eenvoudig. Een (droog)oven of rijstkoker zo lang op temperatuur houden kost wel veel energie.
Geheugen en hersengezondheid. Zowel knoflook als honing bevatten veel antioxidanten. Deze gezonde chemicaliën helpen je immuunsysteem in balans te brengen en ziekte te voorkomen. Ze kunnen ook je hersenen beschermen tegen veel voorkomende ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
Souq Zwarte knoflook bestellen | ah.nl.
Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt is die meestal niet meer goed. Gelukkig zal je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar lekker is anders.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek.
Bruine vlekjes, groene sprieten die er uit groeien of een teen die meer richting geel dan wit gaat? Hupsakee, weg ermee, de prullenbak in. Ook als hij te zacht aanvoelt kun je beginnen te twijfelen.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook werkt tegen maag en darm problemen. Het heeft eigenlijk een preventieve werking tegen vele soorten kwaaltjes in de maag en de darmen. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat knoflook een preventieve werking heeft tegen darmkanker! Ook zit knoflook veelvuldig in ontwormingsmiddelen.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook en gember hebben krachtige ontstekingsremmende, antioxidatieve, antivirale en antimicrobiële eigenschappen. Door ze aan je dieet toe te voegen, kun je je immuunsysteem gezond houden.
Bollen look ondergaan een fermentatieproces van enkele weken tot drie maanden lang in een temperatuur van 60 à 90°C en met een vochtigheid van 80 à 90%. Dit zorgt voor een maillard-reactie, die de kleur, geur en de smaak van de look verandert. Zwarte look is milder van geur, maar rijker van smaak.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend. Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel.
Door gesneden verse knoflook gedurende ten minste 18 maanden te bewaren in een 15-20% ethanoloplossing ontstaat gerijpte knoflook. Bij deze door wetenschappers ontwikkelde rijpingsmethode wordt knoflook gestabiliseerd en blijven tevens de heilzame eigenschappen behouden.
De hoeveelheid allicine die nodig is, is gelijk aan ongeveer 4 teentjes knoflook per dag. Kortom: Een hoge dosis knoflook lijkt de bloeddruk gunstig te beïnvloeden bij mensen met hoge bloeddruk. In sommige gevallen kan de toediening ervan net zo effectief zijn als een regulier medicijn.