Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Ongekookte rijst bewaren
Ongeacht of je nu een doosje basmati-, pandan- of Toverrijst hebt staan. Zorg in ieder geval dat je het in een goed afgesloten voorraaddoos, opbergdoos of voorraadpot hebt opgeborgen en je rijst blijft vaak wel langer dan een jaar goed. En soms wel twee.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.
Het kan echter ook voorkomen dat micro-organismen in de rijst terecht zijn gekomen bij een foutieve bewaring en zijn beginnen schimmelen. Het valt dan ook altijd aan te raden even je neus te gebruiken. Rijst die zurig ruikt of doet denken aan bedorven olie is rijst die bij voorkeur niet meer in de pot terecht komt.
Bewaar op een droge, koele en donkere plek. Het kan dan nauwelijks bederven. Bewaar het in goed sluitende voorraadbussen om ongedierte te voorkomen.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Als je de sporen verdeelt over de gekookte rijst en de temperatuur zo tussen de 25°C en 35°C houdt, gaat de schimmel groeien. In een dag of twee is de schimmel op de rijst volgroeid en als je goed kijkt zie je dat de rijstkorrels omhuld zijn met een kalkwit, zijden jasje. Dat zijn de verse sporen van de schimmel.
Rijst. Let wel op, want het geldt alleen voor witte rijst, wilde rijst, basmati-rijst en pandanrijst. Zilvervliesrijst is hier de uitzondering op en dat komt doordat bij witte rijstsoorten de zemelen en kiemen van rijst worden verwijderd. Deze zemelen en kiemen zorgen ervoor dat je de rijst na 6 maanden moet weggooien.
Ongekookte rijst is een lange tijd houdbaar. Bewaar de rijst op een droge, koele en donkere plek. Dit geldt zowel voor witte als volkorenrijst.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
Pasta in blik is zeer lang na de houdbaarheidsdatum nog eetbaar mits het blik dicht en heel blijft (zie Genoeg 91). Op verse, verpakte pasta uit de koeling staat een 'Te Gebruiken Tot'-datum (TGT). Daarna is het niet gezond die nog te eten, tenzij je de pasta meteen na aankoop hebt ingevroren.
Ongekookte rijst kan sporen bevatten van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Bewaar rijst op een droge, koele en donkere plek. Het kan dan nauwelijks bederven.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
De beste rijst kook je kort en eet je koud. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers. Zij ontdekten een ingewikkelde relatie tussen rijst en bloedsuiker. Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.