Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar. Vers vlees, ook als het is voorverpakt, moet dus altijd bewaard worden in de koelkast en moet zo kort mogelijk buiten de koeling liggen. Gebruik een koelbox of koeltas als je inkopen doet op warme en/of zonnige dagen.
Vlees bewaren
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen.
Bewaar het bereide eten maximaal twee dagen in de koelkast, waarbij je ze prima nog als lunch of diner kan eten. In de vriezer blijft bereid voedsel zelfs nog drie maanden goed.
Enkele dagen, afhankelijk van de kwaliteit van het product (en de koelkast).
Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
3 dagen houdbaar in de koelkast.Invriezen kan ook, tot +/- 3 maanden, in een goed afgesloten potje of bakje.
In de koelkast
Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop. Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Hoelang kun je soep bewaren in de koelkast? Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Kliekjes in de koelkast
Laat het gerecht altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het in de koelkast schuift. Doe het in luchtdichte plastic of glazen bewaarbakjes of plastic druk- en sluitzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie dagen in de koeling.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Tot slot nog een tip: bereid gehakt blijft langer goed dan rauw gehakt. Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden.
Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.