Een uitgerekte enkelband geneest vanzelf. De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet meer belasten.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten.
Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Vrijwel iedereen functioneert na zes tot acht weken weer normaal en kan na acht tot twaalf weken weer sporten.
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
Vaak ontstaat vrijwel direct een zwelling door de weefselschade.Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd, waardoor de enkel blauw kleurt. Het beschadigde weefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Is dit herstel niet voldoende, dan blijft de enkel zwak en is de kans op nieuwe verstuikingen groot.
Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft. Is het bijna niet mogelijk om te staan en heeft u ondersteuning nodig van bijvoorbeeld krukken om te kunnen lopen? Dan zijn de enkelbanden waarschijnlijk gescheurd.
Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is dan alleen een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Zijn één of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is heviger, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.
Bij een verstuiking of verzwikking van de enkel klapt uw voet plotseling om, meestal naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel, de enkelband, komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Er ontstaan hierbij kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes.
Bij verrekte enkelbanden krijgt u een drukverband en is het advies een dag of vijf rustig aan te doen. De enkel kan voor normale dagelijkse bezigheden worden belast. Het is verstandig om twee tot drie weken niet te sporten. Na deze periode kunt u de sport of de trainingen hervatten als u geen pijnklachten meer heeft.
Na de verzwikking ontstaat er vaak een zwelling en een balvormige blauwe plek aan de buitenzijde van de enkel. Als de enkelband is uitgerekt, geneest deze vanzelf. Na drie tot vier dagen vermindert de pijn en is het vaak weer mogelijk om de voet te belasten.
In het geval van een enkelverzwikking wordt er soms tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek of de controle bij de huisarts een tapeverband aangelegd ter ondersteuning van de enkelbanden. U mag uw enkel dan weliswaar weer belasten maar nog niet auto rijden en sporten. Wij raden u aan hier rekening mee te houden.
De zwelling kan na een aantal dagen alweer minder gaan worden, dit ligt er ook aan of je direct nadat het gebeurd is gekoeld hebt. De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.
Een (in)gescheurde enkelband geneest vanzelf. Het herstel duurt langer. Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen.U kunt dan met krukken lopen.
Een helemaal afgescheurde enkelband doet niet direct ernstig pijn, maar aan een gedeeltelijke scheur kunt u flink pijn hebben. Meestal ontstaat er een zwelling op en onder de enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien.
Bij een verzwikking is de schade beperkt, de enkel is dan alleen een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn. Zijn één of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd, dan is het een verstuiking. De pijn is heviger, de enkel functioneert niet meer optimaal en er is een gerichte behandeling nodig.
Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting.
De blauwe kleur ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Na een tijdje neemt de zwelling af en zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet. Dan kunnen de hiel, de buitenste voetrand en de tenen ook blauw worden, en later groen en geel.
◗ Zet de gewonde voet op een kruk, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Vermijd onnodige belasting. ◗ Meet de lengte van de tape vanaf de bovenkant van de binnenkant van de enkel, schuin over het enkelgewricht, onder de voet door, via het enkelgewricht, richting de buitenkant van de enkel. ◗ Knip de tape ongeveer 5 cm.
De behandeling van enkelbandletsel is ongeveer 4-6 weken.
Aan een gedeeltelijke of volledig gescheurde enkelband kun je veel pijn hebben. Meestal ontstaat er bij het scheuren van je enkelband een zwelling op en onder je enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien. Je kunt deze herkennen aan een paarse verkleuring onder je enkel, soms tot aan de rand van je voetzool.
Een helemaal afgescheurde enkelband doet niet direct ernstig pijn, maar aan een gedeeltelijke scheur kunt u flink pijn hebben. Meestal ontstaat er een zwelling op en onder de enkel en is er ook een bloeduitstorting te zien.
Een uitgerekte of ingescheurde enkelband geneest meestal binnen zes weken. De eerste periode kunt u pijn hebben, deze verdwijnt meestal binnen enige weken. Voordat de zwelling helemaal weg is, gaan soms enkele maanden voorbij. Om de banden goed te laten genezen wordt vaak een (gips-)bandage of tape aangelegd.