Een noveenkaars is een kaars die gedurende negen dagen en nachten kan branden. Ze heeft doorgaans een cilindervormige vorm en bevindt zich in een plastieken omhulsel. Meestal is dit een rode of doorschijnend plastiek.
Een noveenkaars is een plastic pot met 100% plantaardige (gestolde) olie. De kaars brandt 3, 6 of 9 dagen, als de kaars binnen gebrand wordt en in één keer, dus niet tussendoor uitblazen, dit komt de brandduur en de kwaliteit niet ten goede.
9 dagen. Een noveen of novene (novena in het Latijn) is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze tot God bidt, ter verkrijging van een gunst of ter voorbereiding op een grote feestdag. Het woord is afkomstig van het Latijn : noveni = telkens negen of novem = negen.
Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden. De gesmolten was blijft ook na het uitblazen nog lang nageuren en te hoge temperaturen kunnen nadelig zijn voor de kwaliteit van de geur. Elke keer als je de kaars aan hebt, laat de kaars branden totdat de bovenkant van de was geheel gesmolten is.
Het voelt misschien een beetje raar om je lontje zo kort te houden. Maar doordat je hem kort houdt is de vlam wat kleiner en smelt de kaars veel rustiger en langzamer. Hoe groter de vlam, hoe warmer je kaars en hoe sneller de was verdampt. Breek of knip daarom voor elke brand beurt je lont af tot maximaal 1 cm.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Zout, zout, zout
Een oude, maar gouden tip: strooi een beetje zout over de pit van de kaars die je langer wilt laten branden. Dit kan terwijl de kaars al brand, maar ook voordat je hem aansteekt. Wat je ook kunt doen, is de kaars in zoutwater leggen en ze daarna laten drogen.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
-een 'noveen' is een oude christelijke traditie, waarin 9 achtereenvolgende dagen van de week wordt gebeden voor een bepaalde intentie. -een noveenkaars steek je aan en blijft vervolgens 9 dagen non-stop branden. -“Noveen” komt van het Latijnse woord 'Novam', wat zoveel als -je raadt het misschien al- 'negen' betekent.
Het idee achter de noveenkaars
Daarom bidden christenen tijdens een noveen verspreid over negen dagen (en nachten) om een verzoek extra kracht bij te zetten. Hierbij laten ze vaak een noveenkaars branden die negen dagen en nachten kan branden als een bijkomende ondersteuning van hun verzoek of gebed.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
Brand je WoodWick ® kaars altijd tot dat de volledig bovenlaag is gesmolten. Wij van WoodWick Winkel adviseren altijd de medium en de large candles minimaal anderhalf tot twee uur lang te laten branden. Beter nog is tussen de drie en 4 uur. Brand je medium en large candle ieder geval nooit korter dan anderhalf uur.
Gebruik bij elke kaars (ook bij kaarsen in kaarsenhouders) een onbrandbare onderzetter. Het liefst een onderzetter met opstaande rand, mocht er toch kaarsvet naar beneden druipen. Voor bepaalde kaarsen is een kandelaar ook zeer geschikt hiervoor.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Een theelichtje of waxinelichtje is een kleine kaars, veelal met een diameter van iets minder dan 4 centimeter en hoogte van 1 tot 2,5 centimeter, met een brandtijd van ongeveer 4 tot 8 uur.
Een te dikke lont kan de oorzaak zijn. Iedere lont heeft namelijk zijn eigen smeltomtrek en is die niet goed, dan ontstaat extra rook. Het walmen van kaarsen gebeurt ook als de kwaliteit van het kaarsvet verschillend is.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Bovendien kan het leiden tot bepaalde allergieën, astma en kanker. Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.