De meeste maden voeden zich gedurende drie tot maximaal zeven dagen. Wanneer het je lukt om de volwassen vliegen uit huis te krijgen dan zal een madenplaag niet langer dan maximaal 30 dagen duren. Dit is de periode van eitje tot volwassen vlieg.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Een made gaat niet vanzelf dood. Na enkele vervellingen zal de made verpoppen. Hierbij wordt deze bruin tot zwart van kleur, ziet er levenloos en hard uit. Dit betekent niet dat de made dood is: binnen de pop verandert hij langzaam in een vlieg.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Afhankelijk van de warmte komen de eitjes al na enkele uren uit. Hieruit kruipen kleine witte maden die zich tegoed doen aan het voedsel om hen heen. De made vervelt tweemaal. Daarna vervelt de made in een pop.
Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan. Zout strooien kan ook. Maden kunnen niet tegen zout en zullen net als slakken smelten.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Ze zijn continu op zoek naar voedsel waar ze hun eitjes in kunnen leggen. Maden eten geen plantaardig afval zoals bladeren, plantenwortels of plantenresten. Hier kunnen de normale vliegenmaden niet van leven. Het rouwvliegje legt juist wel weer eitjes bij planten.
„De maden bijten niet”, verzekert Cazander. „Al kriebelen ze wel en voelen patiënten soms pijn. Maar met paracetamol erbij is het prima te doen.” Ondanks de toegenomen bekendheid bestaat er bij artsen nog heel wat weerstand tegen madentherapie.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend. Gezien het risico voor mens, dier en milieu, dient het gebruik van gekleurde maden direct te worden verboden.
Ze komen voornamelijk voor in slaapkamers, waar ze zich verstoppen op kleine plekken, zoals schroefkoppen en stopcontacten. Eens per week komen ze 's nachts tevoorschijn voor een 'bloedmaaltijd', bij de mensen die liggen te slapen.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Water & azijn
Meng gelijke hoeveelheden water en witte azijn in een sprayflesje. Bespuit je container rijkelijk wanneer hij leeg is. Maden hebben er een hekel aan, zullen sterven én minder snel terugkomen.
Bij myiasis treden larven van verschillende soorten vliegen het lichaam en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie. De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Een goedkope en efficiënte maden verdelger is bleek. Ook kunnen de maden niet goed tegen licht. Mocht je last hebben van maden in een container gooi er dan wat bleek op en laat de deksel van de container open. Een andere manier is bestrooien met zout.
Maden huis bestrijden lukt heel goed met zout. Hierbij hoef je alleen maar het zout over de aanwezige maden te strooien. Door het zout drogen de maden uit gaan sterven. Veeg ze op en gooi weg.
Bromvliegen ruiken het kadaver al op kilometers afstand. Ze komen op een dood dier af om hun geelwitte eieren te leggen op haren, in lichaamsholten en in eventueel aanwezige wonden. Uit de eipakketjes komen de larven (maden), die van het kadaver eten.
De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot.
Klimop (Hedera) en lavendel zijn giftig voor maden. Leg een paar takken van een van deze planten in je container en maden zijn verleden tijd. Lavendel laat ook nog eens een heerlijke geur achter in je container.
Maden kunnen door hun slijmerigheid niet goed met zand leven en zullen dit niet overleven. Kokend water in de container gooien. Door kokend water in de container te gooien kan je de maden doden. Je moet het water wel echt op de larven gooien.