De kwal met het eeuwige leven Wanneer het dier ziek wordt of bijvoorbeeld gewond raakt, dan gaat de kwal drie dagen in een poliep status. Na deze drie dagen lukt het de kwal om zijn cellen te veranderen naar een jongere staat. Vervolgens worden ze gewoon weer opnieuw volwassen.
Antwoord van de Bieb:Sea Life Scheveningen zegt het volgende:Niet langer dan een paar uur. Dit hangt ook van het weer af: als de zon schijnt gaat het verdrogen sneller. Eigenlijk is het ook niet echt ''overleven'', een kwal op het droge is langzaam aan het sterven.
Als een kwal aanspoelt op het strand, droogt die snel uit en overlijdt binnen een paar uur. Maar dat betekent niet dat je geen gevaar meer loopt. De zogeheten netelcellen, die aan de buitenkant van de tentakels van de kwal zitten, blijven langer actief. En juist in deze cellen zit het gif van de kwal.
Het levert 'm een interessante bijnaam op: de onsterfelijke kwal. Omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in theorie namelijk eeuwig in leven blijven. Een poliep van T. dohrnii.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Groenlandse walvissen behoren tot de oudste dieren ter wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat ze wel 200 jaar kunnen worden. Het zou kunnen dat ze zo oud worden omdat ze traag zwemmen: ze slijten minder snel!
Spons. Door de lage temperatuur van het zeewater groeit een spons erg langzaam. Wordt zo'n 1000 jaar. Er zijn voorbeelden van meer dan 1500 jaar oud.
De oudste vondsten dateren nu van 500 miljoen jaar geleden uit midden van het Cambrium (488 – 542 miljoen jaar geleden). In deze periode ontstonden veel van de huidige levende organismen. Er waren al fossiele kwallen bekend van zo'n 300 miljoen jaar oud.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De vijanden van kwallen zijn: tonijnen, zwaardvissen, haaien pinguïns en schilpadden, maar ook mensen.
Ook deze dieren blijken te slapen, terwijl ze al 600 miljoen jaar op aarde leven. Caltech-studenten Ravi Nath en Michael Abrams observeerden 23 Cassiopea-kwallen. Deze kwallen liggen vaak ondersteboven op de bodem van een oceaan of watertank en trekken hun lichaam één keer per seconde in.
De onderzoeker laat de imposante kwal op het strand liggen zodat andere mensen hem ook kunnen bewonderen. Wie dat wil, kan het dier gewoon oppakken. Deze kwal is ongevaarlijk, volgens Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee. De netelcellen zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken.
Kwallen komen wereldwijd voor, van oppervlaktewateren tot in de diepzee. Schijfkwallen (de 'echte kwallen') leven uitsluitend in de zee, maar er zijn ook enkele hydroïdpoliepen met een vergelijkbaar uiterlijk die in zoet water leven.
Kwallen hebben geen botten, geen bloed, geen hart of hersenen en bestaan voor ruim 95 procent uit water. Als je een kwal uit het water zou halen, dan zou het als een drilpudding in elkaar zakken. De overige vijf procent is het geleiachtige lichaam met cellen, een maag en mond.
De kubuskwal is een van de giftigste dieren ter wereld. Als je in de tentakels van deze kwal verstrikt raakt kan je binnen twee minuten dood zijn. Deze kwallen hebben 24 ogen waarmee ze een 360 graden zicht hebben. Kubuskwallen kunnen wel 3 meter lang worden en 25 centimeter breed.
De kwal met het eeuwige leven
Het klinkt nogal onwerkelijk, wat de Turritopsis dohrnii kan. Deze kwal heeft namelijk de mogelijkheid om aan het einde van zijn leven weer terug te keren naar de poliepfase. Wanneer het dier ziek wordt of bijvoorbeeld gewond raakt, dan gaat de kwal drie dagen in een poliep status.
Een staatkwal met een lengte van 47 meter! Het zou wel eens het dier met het langste lichaam kunnen zijn. Onderzoekers van het Schmidt Ocean Institute hebben tijdens een expeditie een kwal gevonden in de diepzee in het westen van Australië die mogelijk het langste lichaam ooit heeft.
De oudste nu levende mens was begin 2022 de Japanse Kane Tanaka. Zij werd op 2 januari 1903 geboren en is in 2022 119 jaar geworden.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat de witte haai maar zo'n 23 jaar kon worden. Maar met een nieuwe techniek hebben de wetenschappers veel hogere leeftijden onder haaien gevonden. De oudste vrouwelijk haai van het onderzoek, bleek 40 jaar, de oudste mannelijk haai was maar liefst 73.
Ongeveer 600 miljoen jaar geleden gingen sommige eencelligen nauw samenwerken en vormden samen een meercellig organisme: het eerste dier. Onderzoekers denken dat het een soort spons was.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
De reuzenschildpad Jonathan, het oudste levende landdier ter wereld, viert dit weekend zijn 190e verjaardag. Jonathan woont sinds 1882 op Sint-Helena en is ondertussen het nationale symbool van het eilandje in de Atlantische Oceaan.