Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken.
De huid van honden kan, net als bij mensen, door de zon verbranden. Met name plekken waar weinig haar is, zoals de neus, randen van de oren en de buik, zijn hier gevoelig voor. Er bestaat speciale zonnebrand voor honden welke hiertegen kan helpen. Gebruik nooit zonnebrand voor mensen.
Normale lichaamstemperatuur hond
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen.
Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld. Zorg er ook voor dat er op de wandelroute genoeg schaduw is voor je hond.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Oververhitting bij hond: symptomen
Hoe kunt u dus oververhitting bij uw hond herkennen? De oververhitte hond is per definitie duidelijk onwel. Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Honden liggen in de zon omdat het warmte geeft en goed aanvoelt. Daglicht kan ook hun humeur verbeteren en hun slaap verbeteren. Ze kunnen ook vitamine D krijgen van het zonlicht. Dit is belangrijk om hun botten en immuunsysteem gezond te houden.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Zorg er daarom voor dat je je hond of kat nooit achterlaat in een warme auto. Laat altijd de ramen open staan en laat ze niet langer dan vijf minuten achter in de auto.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
Een oververhitte hond afkoelen
Breng je hond zo snel mogelijk naar een plek in de schaduw en koel hem af met een nat laken of handdoek. Doe dat vooral bij de kop, hals, oren en pootjes. Gebruik geen ijskoud water omdat de bloedvaten hierdoor samentrekken en je hond nog meer moeite heeft om warmte kwijt te raken.
Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts. Verplaats de hond naar een koele plaats. Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water.
Dwing de hond nooit voor de ventilator! Heeft de hond een zonnesteek of hitteberoerte opgelopen dan moet je wel snel handelen. De lichaamstemperatuur komt dan boven de 40° C uit. Dit kan tot allerlei schade aan organen leiden.
Oververhitting kan ernstige, soms zelfs fatale gevolgen hebben. Honden krijgen last van hittekramp (in de spieren), ze beginnen verdwaasd rond te lopen, te braken, krijgen diarree en soms zelfs een donkere rode/paarse tong. Honden kunnen ook gaan flauwvallen, omdat er onvoldoende doorbloeding naar de hersenen ontstaat.
Wanneer de temperatuur op begint te lopen naar 35 graden, zal ook de gezondheid van een gezonde hond gevaar beginnen te lopen. De temperatuur in een gesloten auto zal bij 21 graden na 10 minuten dus al een potentiele dodelijke hoogte bereiken.
Laat uw hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat.
Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.