Van exemplaren die geharpoeneerd waren is bekend dat ze tot 500 meter diep kunnen duiken om te ontkomen. De blauwe vinvis duikt meestal 10 minuten onder water bij het jagen op krill, maar duiken van 20 minuten zijn niet zeldzaam. De maximale geregistreerde duiktijd is 36 minuten.
Potvissen kunnen erg diep duiken en tot wel 2 uur onder water blijven zonder tussendoor adem te halen. Hoe doen ze dat? Onderzoekers zijn er pas achter gekomen dat zeezoogdieren die lang onder water kunnen blijven heel veel eiwitten in hun spieren hebben die zuurstof binden.
Aangepast aan het leven in zee, brengen walvissen tot 80% van hun leven onder water door. Hoe lang een walvis onder water kan blijven, verschilt per soort. Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof.
De blauwe walvis is enorm groot: hij weegt 200 ton, is 30 meter lang en eet tussen 2 en 4 ton krill per dag!
De blauwe vinvis kan net als andere walvissen geluiden maken die dienen om te communiceren. De vinvis kan grote afstanden afleggen van voedsel- naar paargebied. Op het menu staan kleine kreeftachtigen.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Walvissen kunnen onder water niet ademhalen
Terwijl mensen door de neus en de mond ademen, hebben walvissen boven op hun kop een spuitgat – of zelfs twee, zoals bij baleinwalvissen. Dat is “een soort neusgat,” zegt Cunningham.
Ze slapen rechtop. Voor het eerst hebben wetenschappers slapende walvissen gezien. Tot nu toe dacht iedereen dat walvissen nooit echt sliepen. De ene helft van hun hersenen zou wakker zijn, terwijl de andere rustte.
Diepst duikende zoogdier
De dolfijn van Cuvier is zoals gezegd de kampioen onder de duikers. Dat de dolfijnen van duiken houden, is bijna een understatement. De dieren brengen een groot deel van hun dag duikend door. Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Wetenschappers weten nu hoe het zoogdier dat doet zonder zich te verslikken. Wanneer het etenstijd is voor vinvissen zwemmen ze op hun prooien af en sperren op het laatste moment hun enorme bek open. Dat creëert onderdruk, waardoor water, krill en visjes naar binnen worden gezogen.
De potvis eet voornamelijk diepzee inktvissen en andere verschillende vissoorten. Hij kan bij het zoeken naar voedsel duiken maken tot wel 3000 meter diep.
En als walvissen niet kunnen duiken, kunnen ze niet jagen en raken ze ondervoed en drogen uit, omdat ze hun zoetwater via vast voedsel binnenkrijgen. De verzwakte dieren zullen op oceaanstromingen worden meegevoerd en uiteindelijk op de kust aanspoelen.
De zeezoogdieren hebben kanjers van breinen, veel groter dan gorilla of chimpansee, laat staan een dombo als de olifant.
Flapperende vinnen en spectaculaire sprongen zijn voor de bultrugwalvis manieren om te communiceren, suggereert een nieuw onderzoek. Dé droom van elke walvisspotter is een walvis uit het water zien springen, waarbij hij zichzelf op zijn rug draait. Die machtige sprong, een breach genoemd, is alleen niet voor de show.
Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Het blaasgat is de enige manier voor dolfijnen om adem te halen. Er zit geen luchtpijp aan hun mond verbonden. Een dolfijn kan dus letterlijk stikken met zijn mond wagenwijd open, mocht het blaasgat geblokkeerd zijn. Met het blaasgat kunnen dolfijnen niet ruiken, zij hebben dan ook geen reukvermogen.
Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven. Sommige dolfijnen zelfs een uur!
De Groenlandse walvis heeft een lengte van 14 tot 18 meter, en weegt 75.000 tot 100.000 kilo. De potvis meet 12,5 tot 18 meter, en weegt maximaal 50.000 kilo. De kleinste walvissoort is de kleinste potvis. Dit dier wordt tussen de 2.1 en 2.7 meter lang en weegt tussen de 136 en 272 kilo.
– Meeste: De blauwe vinvis verblijdt z'n partner tijdens het hoogtepunt met zo'n 20 liter.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Zo groot dat je het waarschijnlijk niet eens kunt bevatten: in een blauwe vinvis passen ongeveer dertig olifanten.