Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.
Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.
Je hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten is verstandig als je heel lang zekerheid wilt over je maandlasten. Bij 30 jaar vast betaal je een hogere hypotheekrente en kun je meestal minder lenen. Daar staat tegenover dat je hypotheekrente de hele looptijd van je hypotheek gelijk blijft.
Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast. Deze hogere maandlasten moet je wel kunnen betalen. Daarnaast betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
Als je alleen naar de hypotheekrente kijkt en het allerlaagste tarief voor je hypotheek wilt, dan is een zo kort mogelijke rentevaste periode de beste keuze. De hypotheekrente 1 jaar vast is meestal de laagste hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Elke langere rentevaste periode heeft een steeds hoger tarief.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd. Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode.
Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandlasten meestal stijgen. Heb je de hypotheek afgesloten vóór 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Is je hypotheek later afgesloten, dan heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar renteaftrek.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Het is onmogelijk om te voorspellen wat de rente over 20 jaar doet, maar wanneer je de totale lasten als belangrijkste keuzemotief ziet, dan doe je er verstandig aan om 20 jaar te kiezen, wanneer je verwachting is dat de rente over 20 jaar lager is dan 6,44% op jaarbasis, uitgaande van een 10-jaars rentevaste periode.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Zolang de Europese Centrale Bank de rente laag houdt is te verwachten dat de hypotheekrente voor 2022 niet sterk zal stijgen. Echter wanneer de inflatie stijgt zoals de verwachting is, dan zal er waarschijnlijk wel een lichte stijging gaan plaatsvinden.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Als u uw hypotheek op dat moment niet kunt aflossen, kunt u vragen om verlenging van de hypotheek. Of dit mogelijk is, hangt af van de waarde van uw huis, uw hypotheekschuld en uw toekomstige (pensioen)inkomen.
Kan ik een hypotheek afsluiten terwijl ik wat ouder ben? Het is zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je wat ouder bent. Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek. Er zit wel een maximale leeftijd aan de overlijdensrisicoverzekering (ORV).
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.
Bij een hypotheek van 250.000 euro betaal je dan 1.308,33 euro per maand aan rente. Vergelijk dit met 0,83% (de laagste hypotheekrente ooit voor 10 jaar vast - 20 mei, 2021), en voor diezelfde hypotheek van 250.000 euro betaal je nu maar 172,92 euro aan rente!
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt. De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.