Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Meld het verborgen gebrek
Ontdekt u een verborgen gebrek aan uw koopwoning? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de verkoper. Dit moet binnen 'een redelijke termijn'. Een periode van 2 maanden is meestal redelijk.
Door clausules in de koopovereenkomst op te nemen, kan de verkoper zijn aansprakelijkheid vanwege verborgen gebreken beperken of zelfs uitsluiten. Voorbeelden daarvan zijn exoneratiebedingen, ouderdomsclausules of niet-zelfsbewoningsclausules.
Verborgen gebreken: 5,5 jaar
Dit zijn gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt en ook niet eerder ontdekt hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld een lekkage die na de oplevering van je nieuwbouwwoning optreedt. Een bouwer blijft hier 5 jaar na de onderhoudsperiode (6 maanden) aansprakelijk voor.
Wat moet de verzekering dekken? De verzekering dekt de tienjarige aansprakelijkheid van de actoren in de bouw, beperkt tot de gebreken in de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw, wanneer die de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.
Schadeloosstelling bij een faillissement van de aannemer tijdens de bouw en na oplevering. Garantie bij bouwfouten (in het algemeen zes jaar, bij ernstige fouten tien jaar).
Bij verborgen gebreken hebben zowel de verkoper als de koper bepaalde verantwoordelijkheden. De verkoper van de woning heeft een mededelingsplicht. Dat betekent dat hij jou moet informeren over de gebreken van het huis. Als koper heb je tegelijkertijd een onderzoeksplicht.
Professionele verkoper
En verkoopt de verkoper om die reden het huis? Dan is de verkoper een professionele verkoper. Een professionele verkoper mag zich meestal niet meer terugtrekken. Ook als er nog geen schriftelijk contract is.
Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning dat niet direct waarneembaar is op het moment van aankoop. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de fundering, het dak, de riolering of de elektrische installatie. Niet elk gebrek dat na de aankoop aan het licht komt is echter een verborgen gebrek.
De verjaringstermijn bij een huis is vijf jaar. Als u als koper binnen vijf jaar verborgen gebreken ontdekt, kunt u de verkoper – en in sommige gevallen de makelaar – nog aansprakelijk stellen.
Een koper die geconfronteerd wordt met een verborgen gebrek kan de verkoper aanspreken. Dit kan als het gebrek al aanwezig was op het moment van de eigendomsoverdracht, ernstig is en “verborgen” was op het moment van de aankoop. De koper draagt een grote bewijslast, tenzij de verkoper een professioneel was.
Wordt een gebrek binnen vijf jaar na de aankoop ontdekt, dan kunt u de verkoper onder bepaalde voorwaarden toch aansprakelijk stellen. U dient wel aan te tonen dat de schade vóór de aankoop is ontstaan. Ook hier geldt een termijn van twee maanden voor het melden van de verborgen gebreken.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Wat valt onder verborgen gebreken? Enkele voorbeelden van verborgen gebreken zijn:Een verstopping of een lekkage.
Onder lichte verborgen gebreken verstaat men gebreken die op het ogenblik van de oplevering in de kiem aanwezig waren, doch die op dat eigenste moment “door een normaal en voorzichtig koper” niet helemaal naspeurbaar waren.
7:9 BW heeft de verkoper twee hoofdverplichtingen. De verkoper dient de zaak met toebehoren in eigendom over te dragen en hij dient de zaak aan de koper af te leveren. Een aanvullend vereiste staat in art. 7:17 BW: de verkochte zaak moet conform zijn.
' 'De verkopend makelaar geeft mij, de aankoopmakelaar, een terugkoppeling,' vertelt Meulendijks. Dat kan binnen één uur, twee uur, binnen twee dagen. 'Als je er als aankoopmakelaar geen tijdslimiet bij zet, dan is daar geen vastgestelde termijn voor.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Als de verkoper toch van de koop af wil, hoeft u daar niet zomaar mee akkoord te gaan. U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren.
ernstige schimmel en houtrot. ernstige lekkage door regen. geen goede afvoer van rook en verbrandingsgassen. verzakte of scheefstaande buitenmuren.
18 lid 3 geeft als definitie van een ernstig gebrek: Een gebrek is slechts als ernstig gebrek aan te merken “indien het de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor zijn bestemming”.
De aannemer of architect blijft tot 10 jaar na de oplevering aansprakelijk voor ernstige gebreken. We schrijven bewust ernstige gebreken, want deze regel geldt niet voor kleine werkjes.
De verantwoordelijke is meestal de aannemer of de architect. Is het louter een fout in de uitvoering van werken, dan is de aannemer verantwoordelijk. Is het een fout in de conceptie en plannen van de uit te voeren werken, dan is mogelijks de architect verantwoordelijk.
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.