Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk. De vraag is echter of je dit ook echt wilt. Prosecco verliest zijn koolzuur al heel snel en dat hele proces tast de smaak in grote mate aan.
Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken. Mocht de prosecco wat vreemd ruiken, dan is de prosecco helaas niet goed meer en kunt u deze het beste weggooien.
Wil je geopende fles Champagne of Cava toch bewaren? Gebruik dan een vacuümstop en bewaar de fles horizontaal in de koelkast. Beweeg de fles zo min mogelijk, anders gaan de bubbels er nog sneller uit. Een fles bubbels is zo'n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Leg de fles achterin de koelkast, en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 tot 5 dagen op.
Hoe weet je of cava nog goed is? Cava's en champagnes rijpen vaak nog eens 6 maanden in een wijnkelder. Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht. Als je twijfelt of de cava nog goed is, kun je eraan ruiken.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Wat als je geen kurk hebt? Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
De ontgistingsdatum is geen houdbaarheidsdatum, maar geeft het eindpunt van de vinificatie weer. Na een laatste rustperiode wordt de wijn in verkoop gebracht. Champagnes en cava's rusten vaak nog 6 maanden in de wijnkelder om nog verder te rijpen.
Gebruik dan een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt (goed absorberend keukenpapier werkt het beste: van die tissues die -volgens de reclame- in één veeg een heel aanrecht van vlekken en vet ontdoen). Plaats het ingepakte pakketje in de diepvries en 15 minuten later issie koud.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
In prosecco zitten polyfenolen. Dit zijn een groep antioxidanten die je uit voeding haalt. Denk bijvoorbeeld aan broccoli en groene thee. Deze eigenschap van prosecco zorgt dus voor een lagere bloeddruk en een betere circulatie.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
De prijs begint rond de 20 euro, maar kan oplopen tot duizenden euro's. Wil je een mousserende wijn voor rond de 10 euro? Kies dan voor een cava. Deze is een stuk goedkoper dan champagne, maar heeft wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.