Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Gerookte paling bewaren in de koelkast – 10 dagen
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius. Uiteraard is de houdbaarheidsdatum op de verpakking leidend.
Bewaartip voor dit product. Bewaar gerookte vis onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Als gerookte makreel niet meer goed is, krijgt de vis een zure geur.De vis is dan grauw verkleurd en is plakkerig. Eet geen gerookte vis die niet goed ruikt of er anders uitziet. Neem het zekere voor het onzekere en gooi hem weg.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Misschien denk je dat je gerookte zalm langer kunt bewaren dan verse zalm, omdat het gerookt is. Maar dit klopt niet. Warm gerookte, koud gerookte en verse zalm zijn na openen 2 dagen houdbaar in de koelkast. Dit betekent dat ook als je zelf warm gerookte zalm hebt gemaakt, je dit 2 dagen kunt bewaren.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent. Koud gerookte zalm op een stuk roggebrood.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Hoe lang gerookte zalm bewaren na openen
Maar let erop dat de zalm na de THT of TGT datum altijd weggegooid moet worden! Na openen is de zalm nog zo'n 2 dagen houdbaar. Als je twijfelt, kijk en ruik dan goed. Je kunt bij gerookte zalm goed ruiken als deze niet meer goed is.
Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast. Lekker om even een paar broodjes mee te vullen, of om bij de maaltijd te gebruiken in plaats van vlees.
Vis bewaren
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Gerookte makreel kun je twee dagen in de koelkast bewaren, het liefst onderin de koelkast bi jeen temperatuur van 4 graden Celsius. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je makreel zo'n drie maanden bewaren.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Kun je gerookte zalm invriezen? Absoluut. Houd er wel rekening mee dat de houdbaarheid van TGT (te gebruiken tot) producten niet is verstreken. Daarnaast is het belangrijk dat je de zalm goed invriest, wat inhoud dat je zalm luchtdicht moet invriezen.
Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat. Is de verpakking nog niet aangebroken, dan kijk je best naar de houdbaarheidsdatum. Dit is de beste referentie.
Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
De winnaar
De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht?
Licht gezouten en gaar gerookt. Mootje van ca 160 gram. Even opwarmen in de oven of in de magnetron en serveren als hoofdgerecht, bijvoorbeeld met verse pasta.
Voorverpakte gerookte makreel uit de supermarkt kan je prima koud eten. Je hoeft de makreel dan niet meer te bereiden of op te warmen, het is direct geschikt voor consumptie.
Hoe lang kun je Makreel bewaren? Verse Makreel en/of Filet van Makreel kan, verpakt in vershoudfolie en bedekt met ijsklontjes, 1 tot 2 dagen onderin de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden.
Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.