Mailtje gestuurd naar de klantenservice, kreeg snel antwoord: "Emballagebonnen kennen een juridische verjaringstermijn van 5 jaar. Dit betekent dat bonnen met een datum ouder dan 5 jaar niet mogen worden geaccepteerd en uitbetaald.
Albert Heijn on Twitter: "@soezada Emballagebonnen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar!
Niet wettelijk geregeld
Uiteindelijk kan elke handelaar of supermarktketen daarover zelf beslissen. De ene winkel maakt er geen punt van om de bon cash uit te betalen, terwijl je elders verplicht wordt om eerst met nieuwe aankopen (soms dezelfde dag nog) langs de kassa te passeren.
Kan ik iedere plastic fles overal inleveren? Kleine statiegeldflessen die u gekocht heeft bij ALDI, kunt u vanaf 1 juni 2021 inleveren bij uw ALDI-filiaal. Vanaf 28 juni is het mogelijk om al uw kleine en grote plastic flessen met statiegeld in te leveren bij uw ALDI-filiaal.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
De nieuwe emballagemachines kunnen alle petflessen met statiegeld herkennen. Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.
Bon met vermelding van het bedrag aan statiegeld dat aan de kassa verrekend wordt.
Producenten van frisdrank en mineraalwater brengen het statiegeld in rekening bij de supermarkten aan wie ze hun drankjes verkopen. Dat geld geven ze door aan Statiegeld Nederland. De supermarkt brengt de 0,15 euro op zijn beurt in rekening bij de consument, dat zie je op de kassabon.
Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.
Kan ik bij Albert Heijn alle lege statiegeldflessen inleveren? Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
Dat je de boel in zo'n appieblauw kratje krijgt. Hoef je niet alle losse spullen van de bezorger aan te nemen, en ze stapelen nog mooi op ook. Kost 4 euro statiegeld per kratje, maar gemak mag wat kosten.
Voor kratten betaal je 5 euro aan statiegeld bij Jumbo. Voor een plastic tas is dit 0,05 euro. Je kunt de tassen en kratten weer inleveren bij een Jumbo Pick Up Point of bij de bezorger.
Jawel hoor, lever je de bon later in dan krijg je geen geld terug voor je lege flessen.
Albert Heijn gaat vrijwillig statiegeld op alle plastic sapflessen invoeren. Dit is duidelijker voor klanten en zorgt ervoor dat meer plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled worden. Met deze stap krijgen alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het Albert Heijn eigen merk statiegeld.
Statiegeld blijft plakken bij de producent van plastic flessen. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen. Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Op welke flessen zit statiegeld? Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
Een flessenautomaat, statiegeldautomaat, inleverautomaat of Reverse Vending Machine (RVM) is een apparaat dat gebruikte (lege) drankverpakkingen ontvangt en vaak statiegeld teruggeeft aan de gebruiker, in de vorm van een bonnetje met een bepaald tegoedbedrag, dat bij het afrekenen van de boodschappen wordt verrekend, ...
Plastic flessen worden niet meer hergebruikt
Met plastic flesjes gaat het niet veel anders. De machine herkent de vorm (er zit een foutmarge op voor het geval er een deuk in je fles zit), scant nog even de barcode (als die erop zit) en gooit hem dan naar achter, waar medewerkers de boel sorteren.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
De lege kratten en lege flessen bier kun je bij elke supermarkt in Nederland inleveren. De meeste supermarkten hebben hier een speciale afdeling voor met een speciale machine die de lege flessen en kratten innemen en automatisch alles bij elkaar optelt.
Achterop het flesje, op het etiket, staat altijd aangegeven of er statiegeld op het bierflesje zit. Als er niks op het flesje staat, betekent dat dat er geen statiegeld op zit.