Tijdens de rui verliezen vogels hun veren en zien ze er kalig en wat 'slonzig' uit. Je kunt dit duidelijk herkennen aan een kippenhok vol met veren. Het ruiproces duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken, maar het kan ook langer duren en dat geval doe je er goed aan om de kippen te helpen.
Rui bij kippen is geen ziekte maar een normaal verschijnsel. De kippen voorzien zichzelf van nieuwe veren zodat ze er in de winter warmpjes bij zitten. Vandaar dat de rui zich meestal voordoet als de dagen korter worden.
Het gedrag van kippen in de rui verandert. Ze zijn minder actief en leggen even geen eieren meer. Ze zien er ook anders uit: ze worden kaler, bleker en dunner. Ze kakelen een stuk minder.
Verenpikken staat los van het pikken om de rangorde te bepalen. De pikorde is een natuurlijk verschijnsel om de sociale relaties binnen een groep te bepalen en te bevestigen. Bij verenpikken kunnen kippen elkaar ernstig verwonden. Een verenpikkende kip trekt bijna elke soortgenoot die ze tegenkomt een veer uit.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
Het terug groeien van de veren duurt maar een week of zes maar de vogel moet vergeten dat hij ooit heeft geplukt dus moet hij soms de kraag wat langer om houden. Een deel van de vogels zal vergeten dat hij ooit zijn veren heeft uitgetrokken na het afdoen van de kraag.
Kippenluizen zijn zichtbaar met het blote oog en te herkennen aan 6 pootjes. Je hebt de bruine lichaamsluis, veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Deze luizen bevinden zich op de kip en veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Daarnaast kunnen de meeste kippen vliegen. Vooral kleine kippen kunnen soms wel hoogtes halen van zo'n drie meter.
Als een kip kale plekken krijgt doordat ze veren verliest, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is de rui. Andere oorzaken kunnen stress, verkeerde voeding, veermijt, veerluis of veerpikken zijn.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees. Ook zaken zoals spaghettisaus geef je dus beter niet.
Ratten en muizen zijn schadelijk voor kippen omdat ze allerlei ziektes over kunnen brengen. Doordat uitwerpselen en urine overal verspreid ligt van deze ongedierte, kunnen de kippen snel een ziekte oplopen. Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden.
Jaloezie is een eigenschap die je dieren eigenlijk niet kan toedichten. Immers, daarvoor hebben ze een zelfbeeld nodig en de mogelijkheid zich te verplaatsen in een ander. Normaal gesproken wordt aangenomen dat dieren dat niet kunnen. Een kip gaat bv niet broeden omdat ze kuikens wil.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.