Vaak gaat men ervan uit dat de kalibratie en het kalibratiecertificaat een jaar lang geldig zijn, omdat kalibratie vaak eenmaal per jaar plaatsvindt. Hier moet je echter mee oppassen: de kalibratiefrequentie hangt af van je eigen kwaliteitssysteem, en nog veel meer factoren.
Hoe vaak dat moet, hangt af van de toepassing en de eigenschappen van het instrument en hoe vaak het gebruikt wordt. Voor de veiligheid is het goed om bijvoorbeeld een gasmonitor elk half jaar te laten kalibreren, maar voor de meeste meetinstrumenten is een keer per jaar voldoende.
Bij kalibratie ga je na of je weegschaal nog correct en nauwkeurig weegt. Herkalibratie is niet wettelijk verplicht. Wel raden wij je sterk aan het regelmatig te (laten) doen.
Een kalibratiecertificaat vermeldt hoeveel een meetinstrument afwijkt ten opzichte van, naar (inter)nationale standaarden herleidbare, kalibratiemiddelen.
Naast dat u moet voldoen aan eisen uit kwaliteitsnormen, is kalibreren belangrijk omdat u zeker wilt weten dat alle kritische apparatuur in het bedrijfsproces betrouwbaar meet. Wanneer apparatuur niet betrouwbaar meet kan dit namelijk leiden tot faalkosten, discussies rondom hoeveelheden of twijfels rondom veiligheid.
Kalibreren wil zeggen dat je het scherm zo instelt dat de kleuren op een correcte manier weergegeven worden. Rood moet echt rood zijn en geen donkeroranje en in groen mag geen gele zweem zitten. Door kalibratie zorg je ervoor dat de kleuren op je scherm zo goed mogelijk overeenkomen met de norm.
Het ijken dient te gebeuren door een door het Nederland Meetinstituut erkende keurder. Na de ijking krijgt de weegschaal een sticker die als keurmerk en verzegeling dient. Kalibreren: het controleren van het meetinstrument met behulp van ijkgewichten en het bepalen van een eventuele afwijking.
Niet iedere wasmachine wordt in de fabriek gekalibreerd. En dat is niet erg, want door thuis te kalibreren, gebeurt dit nauwkeuriger. Daarom is het sowieso belangrijk om je wasmachine te kalibreren wanneer je hem net hebt aangesloten. Vervolgens is er geen standaard aanbeveling voor hoe vaak je dit moet herhalen.
Wanneer je een elektrische fiets koopt, is deze gekalibreerd. Dit betekent dat het trapsysteem is gelijkgesteld met de elektromotor. Tijdens het gebruik van de fiets kan dit wat verstoord raken. Je moet het trapsysteem dan opnieuw kalibreren.
Bij dynamisch kalibreren auto wordt een toestel aangesloten op de auto en wordt de camera tijdens het rijden gekalibreerd. Statische kalibratie vindt plaats in de werkplaats met een kalibratie instrument. Met behulp van specifieke apparatuur wordt de camera gekalibreerd.
In Nederland ben je zelf verantwoordelijk voor het goed functioneren van je weegsysteem, daarom wordt vaak in een ISO-norm opgenomen dat de weegsystemen (2) jaarlijks gekalibreerd dienen te worden. Enkel na een grote reparatie is het verplicht om het weegsysteem te herijken.
Hoe vaak je een digitale weegschaal moet kalibreren, is sterk afhankelijk van hoe intensief de weegschaal wordt gebruikt en hoe er met het toestel wordt omgegaan. Toch kun je over het algemeen stellen dat je een digitale weegschaal bij dagelijks gebruik elke 3 maanden moet kalibreren.
– 1 jaar: voor gewichten die vaak worden gebruikt, in vochtige/vervuilende omstandigheden of buiten worden ingezet. – 2 jaar: na de eerste (nieuwe) kalibratie van gewichten.
Nog steeds wordt ook het (achterhaalde) woord calibreren gebruikt wanneer men het heeft over kalibreren. Hiervoor geldt hezelfde als onder kalibreren hier boven.
Naast het kalibreren van de batterij van iPhone of iPad kun je ook het scherm kalibreren. Het gaat hier dan om het kompas. Door het kalibreren beïnvloed je de helderheid van het scherm maar ook de bewegingssensoren. Soms krijg je een melding dat je alle bewegingssensoren moet kalibreren.
Als je je fiets dan in de hoogste ondersteuningsstand zet valt deze uit omdat hij het simpelweg niet meer trekt. Vaak werkt je accu dan nog wel in de lagere standen maar valt hij uit bij hoge belasting. De enige oplossing hiervoor is de accu laten reviseren of om de accu helemaal te vervangen.
Soms is de accu onjuist teruggeplaatst en maakt deze geen verbinding met het systeem. Ook kan er een zekering kapot zijn of is er een storing in het Battery Management System (BMS). Breng de accu dan voor reparatie naar je fietsenmaker of een specialist in e-bike accu's.
Kalibreren is belangrijk omdat de wasmachine na de kalibratie minder trillingen en geluid produceert en energiezuiniger wast.
Het kalibreren van je wasmachine doe je via het display en duurt maximaal 3 minuten. Dit gebeurt niet standaard in een fabriek. Daarom is het belangrijk dat je de wasmachine zelf kalibreert.
Normaal gesproken duurt het 3 of 5 minuten om de kalibratiemodus uit te voeren, maar het hangt af van het model dat je hebt. Let op: Zorg ervoor dat de trommel leeg is voordat je de kalibratie uitvoert.
Bij een keuring wordt het meetinstrument, referentie of anderszins onderworpen aan een onderzoek waarbij het meetmiddel getoetst wordt aan vooraf opgestelde specificaties.
De weegschaalleverancier wordt periodiek gecontroleerd door het Agentschap Telecom. Na de ijking wordt de weegschaal voorzien van een sticker, waarmee aangegeven wordt dat de weegschaal voldoet aan de wettelijke normen.
Een geijkte weegschaal is een weegschaal die is gekeurd, gecertificeerd en verzegeld door een erkend fabrikant in overeenstemming met de vereisten in de metrologiewet.