Sinds de Olympische Spelen van Turijn staat de ploegenachtervolging op de olympische kalender. Landen leggen in teams van drie gezamenlijk een afstand af. Voor de mannen zijn dit acht rondjes (3098 meter), terwijl de vrouwen zes rondjes (2324 meter) schaatsen.
Tijdsysteem: bij dit systeem wordt gekeken naar de tijd en hoeft elk team maar één keer te rijden. Als alle teams hebben gereden, wordt opgemaakt wie de winnaar is door te kijken naar de snelste tijd, waarbij de tijd van de laatste rijder telt.
Er wordt geschaatst op een standaardbaan (meestal een 400 meter-baan), bestaande uit twee gescheiden schaatsbanen met een baanbreedte van tenminste vier meter (liefst vijf) met bochten van 180 graden en een straal van de binnenbocht tussen de 25 en 26 meter.
De volgorde waarin de schaatsers rijden staat van tevoren vast en wordt aangegeven met de kleur van de armband (wit voor de eerste ronde, rood voor de tweede ronde, geel voor de laatste ronde). Er wordt gestart en gefinisht halverwege een van de rechte einden, dus op de start- of finishlijn van de 1000 meter.
De ploegenachtervolging is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen. Een team bestaat uit drie personen. De mannen rijden acht ronden (3098,88 meter), de vrouwen zes ronden (2324,16 meter).
Een ander verschil is dat bij de massastart de binnenste baan van de piste wordt gebruikt, waardoor een rondje geen 400 meter is maar slechts 387,36 meter. De mannen en de vrouwen schaatsen exact dezelfde afstand, namelijk 16 rondjes ofwel net geen 6,2 kilometer.
De meeste wedstrijdschaatsers dragen een bril ter vermindering van het uitdrogen van de ogen. Steeds meer schaatsers kiezen ervoor zonder sokken te rijden in zo nauw mogelijke schoenen. Dit vermindert de kans op schuiven van de voet in de schoen en dit zorgt voor meer 'contact' met het ijs.
De te rijden afstand kan variëren van enkele kilometers (voor jeugd) tot 200 kilometer (op natuurijs). Voor senioren is 40 tot 60 kilometer een gemiddelde afstand, wat resulteert in 100 tot 150 ronden op een 400-meterbaan.
De 5000 m is een loopnummer in de atletiek. De wedstrijd bestaat uit 12,5 ronden op een 400 meterbaan. Wanneer dezelfde afstand op straat wordt gelopen, wordt dit aangeduid als 5 km.
Zoals de naam massastart al aangeeft wordt er met alle rijders tegelijk gestart. De afstand is veel korter dan bij een gemiddelde marathonwedstrijd, er worden met ingang van het seizoen 2014/2015 namelijk 16 ronden van 387,36 meter gereden met een totale afstand van 6.197,76 meter.
Antoinette de Jong 1.000m, 1.500m, 3.000m, ploegenachtervolging. Ireen Wüst 1.000m, 1.500m, ploegenachtervolging. Marijke Groenewoud 1.500m, massastart. Irene Schouten 3.000m, 5.000m, massastart, ploegenachtervolging.
Ireen Wüst had niet verwacht dat de coaches van Team Zaanlander en schaatsster Irene Schouten negatief over haar zouden praten. „Ik was verbaasd”, zei de schaatsster van Team Reggeborgh, vrijdag na haar eerste training op de olympische baan in Peking, over de videoserie die van de ploeg van Jillert Anema is gemaakt.
"Schaats vier à vijf vlakke rondjes op 90% en klok deze. Dat is een mooie indicatie voor 12,5 ronde in de wedstrijd in schaatspak en op scherpe schaatsen." Uiteindelijk is het heel simpel: "De tien kilometer is een mentaal gevecht, hoewel dat eigenlijk voor elke afstand geldt.
De 1500 meter begint om 11.30 uur, de dweilpauze volgt na acht van de vijftien ritten.
Er wordt in tweetallen gestart die gelijk beginnen aan de startlijn, waarna men vijfentwintig volle rondes van 400 meter moet afleggen.
De temperatuur van het ijs ligt tussen de -3°C en -10°C, afhankelijk van de sport: Kunstschaatsen: -4,5°C tot -3°C. IJshockey: -5,5°C tot -3°C. Shorttrack: -5,5°C tot -3°C.
Een wedstrijd op kunstijs duurt meestal 60 ronden (beloften dames) 80 ronden (dames), 100 ronden (beloften heren) of 125 ronden (heren). Voor de Trachitol Trophy en het NK wijkt dit aantal af. Op natuurijs variëren de afstanden. De langste wedstrijd is de (Alternatieve) Elfstedentocht, die 200 kilometer lang is.
De ijsbaan is komend seizoen open tot en met zondag 26 maart 2023.
Handschoenen beschermen je handen tegen koude en ruwe plekken in het ijs. De belangrijkste functie is dat handschoenen bescherming kunnen bieden tegen snijwonden veroorzaakt door de ijzers van andere schaatsers. De beste bescherming geven handschoenen die gemaakt zijn van snijvaste materialen, zoals kevlar of dyneema.
De presentatie van de schaatsuitzendingen is in handen van Henry Schut. Hij krijgt hulp van analisten Mark Tuitert, Erben Wennemars, Annette Gerritsen en Rintje Ritsma.
De wissel. “Rechts heeft altijd voorrang”, zegt Bert resoluut. “Kom je vanuit de binnenbaan en je ziet dat er een moeilijke wissel aankomt, dan kun je twee dingen doen: een beetje inhouden of versnellen. Hinder je de buitenbaan, volgt er meteen diskwalificatie.”
In totaal worden er 16 ronden gereden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de hele baan, dus ook de inrijbaan; de afgelegde afstand per ronde is dus minder dan 400 meter. Na de start moeten de rijders een ronde in startvolgorde blijven rijden.
Bij de massastart starten er veel meer rijders tegelijk en zijn er geen banen. Zowel de mannen als vrouwen rijden 16 rondes. Dat komt neer op 6,2 kilometer.
Zo werkt de olympische massastart
Per halve finales plaatsen de acht schaatsers met de meeste punten zich voor de olympische finale. Na vier, acht en twaalf ronden zijn er bij de tussensprints punten te verdienen (3, 2 en 1 punt). In de eindsprint worden de meeste punten verdeeld: 60, 40, 20, 10, 6, 3.