Wanneer de huid weer genezen is, kan het virus niet meer worden overgebracht. De incubatietijd (= de tijd tussen binnendringen van het virus en de eerste ziekteverschijnselen) is 2 dagen tot 2 weken. Gemiddeld is het 1 week. Bij pasgeboren baby's kan een koortslip een ernstige herpes infectie veroorzaken.
Het kan twee tot twaalf dagen duren vooraleer er blaasjes verschijnen. Het kan beginnen met een gezwollen lip waaruit er kleine blaasjes gevuld met vocht ontstaan. In het wit-geelachtig vocht zit het enorm besmettelijke virus. Na twee à drie dagen kunnen de blaasjes openbarsten.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Voor sommige mensen kan herpes wel gevaarlijk zijn.
In de actieve fase van de koortslip is de kans op besmetting het grootst. Deze fase herkent u aan blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes. Besmetting vindt plaats door contact met het vocht uit de blaasjes. In dit vocht zit namelijk het virus.
Een koortslip ontstaat meestal met een tintelend, branderig en jeukend gevoel ter hoogte van je lippen. Vervolgens ontstaat er na één of twee dagen verschillende piepkleine blaasjes die gaan jeuken. De blaasjes zullen openbreken en er ontstaan kleine zweertjes.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Zoen, bef of pijp dus even niet als je een koortslip hebt, maar wacht totdat alle klachten helemaal verdwenen zijn.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf. Dit zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Het is een gepriegel maar hydrocolloïdpleisters kunnen ook goed werken. In de apotheek kunnen ze je goed informeren over speciale koortslipcrèmes.
Om je koortsblaasje te laten drogen en genezing te bevorderen, kan een beetje witte tandpasta nuttig zijn. Laat het de hele nacht op het blaasje zitten en spoel de volgende ochtend af.
De besmettelijkheid van een koortslip begint al vóór het zichtbaar worden van de blaasjes. De incubatietijd is 2-12 dagen, met een gemiddelde van 4 dagen. In de fase van blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes met het virusvocht, is de kans op besmetting het grootst.
Wanneer iemand een koortslip heeft kan het ook via speeksel of orale seks worden overgedragen op de geslachtsorganen. Andersom kan het virus ook een koortslip veroorzaken door oraal seksueel contact. Condooms maken de kans op herpesoverdracht kleiner, maar beschermen niet 100%.
Antivirale crèmes.
Bij de drogist of apotheek kan je antivirale koortslipcrème kopen zonder recept. Dit soort crèmes zijn het meest effectief bij een beginnende koortslip. Breng ze dus aan bij de eerste symptomen, wanneer je een tintelend gevoel waarneemt, maar nog geen blaasjes ziet.
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Je krijgt dan een blaasje op je huid. Als dit blaasje geneest, wordt het een korstje.
Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen. De aciclovir crème wordt afgeraden bij een koortslip.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Je kunt een koortslip herkennen aan fragiele blaasjes op de lippen. Al op hele jonge leeftijd kun je in aanraking komen met het herpesvirus, maar de meeste mensen krijgen er nooit klachten van.
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen tien dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat crème of gel. Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Het voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert.
Een koortslip komt meestal na de eerste aanval steeds weer terug , vooral bij bepaalde omstandigheden waarbij uw weerstand verlaagd is. Klassieke voorbeelden zijn stress, griep, menstruatie en zonblootstelling. Meestal verloopt een dergelijke recidief aanval zeer mild.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Bij een koortslip heb je, meestal vrij plotseling, last van kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Vooral vlak voor het ontstaan kun je last hebben van een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Korte tijd later ontstaan blaasjes op de lip die met vocht gevuld zijn.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
Besmetting voorkomen
Raak de blaasjes niet met de vinger aan. Zo vermijd je dat het virus zich in de ogen of naar andere plaatsen verspreidt. Was je handen (water en zeep zijn voldoende, ontsmettende zepen hebben geen zin) indien je toch in contact kwam met een koortsblaas.
Het herpes virus kan tot wel vier uur buiten het lichaam overleven, vooral in een vochtige en warme omgeving. De tijd tussen een besmetting met het virus en het ontstaan van klachten (incubatietijd) is gemiddeld vier dagen, maar kan variëren van twee tot twaalf dagen.
Een glas wijn, biertje of shot sterke drank doet wonderen! Nee, grapje – was het maar waar. We hebben het hier over pure alcohol, die je door middel van een wattenstaafje op je koortslip smeert. Ook dit moet het sneller doen uitdrogen en dat gebeurt ook wel mits je het heel vaak op een dag herhaalt.