Dompel de flessen en schroefdoppen onder in een grote kookpot met water. Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
Steriliseren in water
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Fles uitkoken in pan
Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.
Het steriliseren van flesjes en speentjes of het uitkoken van deze spullen komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zowel bij steriliseren als bij uitkoken dood je alle bacteriën, zodat je kindje daarna weer veilig uit het flesje kan drinken of op zijn/haar speentje kan sabbelen.
De meest gebruikelijke instelling is: 3 minuten op 134°C of 15 minuten op 121°C. Check, indien nodig de temperatuur- en drukmeter op de stoomsterilisator. Maak het sterilisatieproces helemaal af en onderbreek nooit tussendoor het sterilisatieprogramma.
De meest voorkomende methode van heet water ontsmetting vindt plaats in de laatste spoelcyclus van afwasmachines. De watertemperatuur moet ten minste 180°F zijn, maar niet hoger dan 200°F . Bij temperaturen hoger dan 200°F verdampt water tot stoom voordat ontsmetting kan plaatsvinden.
Steriliseren van water gebeurt met UV-licht, chemische middelen, sterke verhitting of door filtratie. Steriliseren van instrumenten gebeurt door direct contact met vuur, of met stoom onder druk, of chemisch.
Er worden verschillende sterilisatiemethoden aanbevolen. Eén daarvan is de koudwatermethode met behulp van chloorhoudende verbindingen (bijvoorbeeld hypochloriet en trocloseen), terwijl koken en stoomsterilisatie (inclusief magnetron) er twee andere zijn.
De gouden regel is eenvoudig: elke fles die je voor de eerste keer gaat gebruiken, moet worden uitgekookt. Door alle onderdelen los van elkaar vijf minuten in kokend water te steriliseren, weet je zeker dat alle productieresten en bacteriën worden verwijderd. Na het uitkoken is de fles direct klaar voor veilig gebruik.
Volgens Ganjian kan stoomsterilisatie hogere temperaturen bereiken dan kokend water, waardoor meer bacteriën en schimmels worden gedood .
Kook flessen en onderdelen in een pan met water gedurende 5-10 minuten. Laat flessen, spenen, etc. in een hete vaatwasser ontsmettingscyclus draaien. Dompel onder in een verdunde bleekoplossing gedurende 2 minuten en spoel daarna grondig.
De MAM Self Sterilising Anti-Colic Bottle 2M+ is ontworpen om krampjes te verminderen en een hygiënische voedingsoplossing voor uw baby te bieden. Het beschikt over een innovatieve zelfsteriliserende functie, waardoor het handig is voor op reis en onderweg. Belangrijkste kenmerken: Zelfsteriliserend: Steriliseert in 3 minuten in de magnetron.
De standaardaanbeveling voor kokend water is een VOLLEDIGE ROLLING BOIL gedurende ÉÉN MINUUT en AFKOELEN VOOR GEBRUIK. De term rolling boil vergemakkelijkt de communicatie en verzekert dat een effectieve pasteurisatietemperatuur wordt bereikt om watergedragen pathogenen te doden of te inactiveren.
Gekookt water blijft 24 uur lang gesteriliseerd.
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Als je water op het fornuis kookt, in een standaardformaat pan, duurt het ongeveer 10 minuten voordat de juiste temperatuur van het kokende water is bereikt. In een waterkoker wordt het kookpunt in de helft van deze tijd bereikt.
Verhit je flesjes minstens 10 minuten op 120°. Laat ze nadien goed afkoelen, voor je ze uit de oven haalt. Laat de flessen na het steriliseren goed afkoelen.
Bewaar de uitgekookte flessen en spenen bij voorkeur afgedekt in de koelkast.
Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Hoe steriliseer je babyvoedingsapparatuur met koud water? Gebruik een schone, waterdichte container met een goed passend deksel. Maak de sterilisatieoplossing volgens de richtlijnen van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle items volledig ondergedompeld blijven in de oplossing en dat er geen luchtbellen zijn.
Steriliseren met koud water
Laat de voedingsapparatuur ten minste 30 minuten in de sterilisatieoplossing staan . Zorg ervoor dat er geen lucht in de flessen of spenen zit wanneer u ze in de sterilisatieoplossing zet. Houd alle apparatuur onder de oplossing met de drijvende dompelaar.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Volgens de FDA-definitie wordt steriel gefilterd water gedefinieerd als water met een kiemretentie van Log 7 = 99,99999 % van de testkiem Brevundimonas diminuta, de kleinste waterkiem.
Sterilisatie gebeurt bij hogere temperaturen (110 tot 135°C) en gedurende langere tijd (enkele minuten tot meer dan een uur). Tijdens dit proces worden ook sporen gedood. Steriele levensmiddelen kunnen doorgaans gedurende lange tijd (enkele maanden tot jaren) op kamertemperatuur bewaard blijven.