Je lichaam heeft even de tijd nodig om zich aan te passen aan de ketogene toestand. Dit noemen we de inductiefase. Tijdens deze aanpassingsperiode wordt de koolhydraatinname aanzienlijk verlaagd en raken de glycogeenvoorraden uitgeput. De meeste mensen raken na 5 dagen in ketose.
Als je continu in ketose bent (je bent dan dus fat-adapted), zal je gemiddeld ongeveer 0,5 kilo per week verliezen.
In veel gevallen vallen mensen niet af omdat ze nog geen ketose hebben bereikt. De meest voorkomende reden om niet in ketose te raken, is te veel koolhydraten eten. Voor de meeste mensen is 20 tot 50 gram koolhydraten per dag al het maximum. Hier lees je meer over symptomen van ketose.
Een stijging van cortisol kan leiden tot slecht slapen. En een slechte nachtrust kan weer het afvallen belemmeren. Andere symptomen bij ketose kunnen zijn: misselijkheid (soms zelfs overgeven), een duizelig gevoel (door een te laag suikergehalte in je bloed) en veel mensen hebben darmproblemen tijdens het dieet.
Je voelt je prima ook al heb je een knorrende maag. Je wordt vrolijker en krijgt een beter humeur. Je hebt meer energie en minder kans op chronische aandoeningen.
Als je snel in ketose wilt raken eet je zo weinig mogelijk koolhydraten: niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag. In de praktijk komt dit neer dat je onbeperkt groene groenten mag eten, een klein beetje zuivel of noten maar verder niets met koolhydraten.
Je lichaam zal in eerste instantie, zoals eerder benoemt, de opgeslagen glucose in de spieren moeten verbruiken om in de vetverbranding te komen. Dit duurt 15 tot 20 minuten als je tussendoor niks eet of drinkt waar calorieën in zitten.
Vooral sterke drank (drank met een hoog alcohol percentage (40% of hoger)), zonder toegevoegde suiker en smaakjes kan laag in koolhydraten zijn. Je kan dit soort dranken dan ook op een keto dieet drinken. Je kan ook best een glas wijn of champagne nemen en toch in ketose blijven.
Als je te weinig vet gaat eten, riskeer je dat je lichaam op de spaarstand gaat. Als je te veel vet blijft eten, zal je goed in ketose zijn, maar niet of weinig afvallen.
Zodra je weer begint met het eten van koolhydraten, wordt dit proces omgedraaid en komen de kilo's er weer bij. Met andere woorden, als je af en toe een dag het ketodieet onderbreekt door simpelweg te veel koolhydraten te eten, kan dit al verklaren waarom er gewichtsschommelingen optreden.
“Over het algemeen kan iemand 450 tot 900 gram per week afvallen of 1,8 kilo tot 3,6 kilo per maand verliezen om verantwoord af te vallen”, vertelt ze aan Eating Well. “Sommige mensen verliezen in het begin meer, maar dat is vaak vochtverlies en geen vetverlies.”
Toch is er wel een algemene regel van wat je aan gewicht kunt verliezen per week. Experts zeggen dat je in de regel 0,5 tot 2 kilo vet per week kunt verliezen. Let op: dat is dus vet! Als mensen willen afvallen of gewicht willen verliezen, willen ze eigenlijk altijd vet verliezen.
De specifieke boosdoener is aceton, een type keton dat het lichaam verlaat via de urine en adem (bron). Hoewel deze ademgeur minder ideaal is voor de mensen om je heen, is het een positief teken dat je lichaam zich aanpast aan ketose.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Wanneer je abrupt stopt met het dieet, is de kans inderdaad groot dat je weer snel aankomt. Als je eerst weinig koolhydraten hebt gegeten, en dan weer terug gaat naar een dieet met veel koolhydraten heb je aanzienlijke kans dat je kilo's aankomt, zeker wanneer je nog net zoveel vetten en eiwitten blijft eten.
Als je net met het keto dieet bent begonnen, haal je 70-80% van je energiebehoefte uit vet, 15-25% uit eiwit en 5% uit koolhydraten. In het begin zet je je energiebehoefte vaak tussen de 1900-2300 kcalorieën.
Maximaal 50 gram koolhydraten
Bij een ketogeen dieet eet je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Om aan voldoende energie te komen schakelt je lichaam daarbij over van koolhydraatverbranding op vetverbranding. In je lever worden vetten omgezet in energie, hierbij komt een restproduct vrij, de zogenaamde ketonen.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).