Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is? Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
Het kleurverloop van een blauwe plek
De kleurverandering van de blauwe plek verloopt via een vast patroon, globaal: rood - blauw - geel. Jaren geleden is dit kleurverloop vastgelegd in tabellen die bijvoorbeeld zeggen dat een overwegend gele blauwe plek tussen de 4 en 14 dagen oud is.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Dat kan door een washandje of theedoek gevuld met ijsblokjes tegen de aangedane huid aan te drukken. Druk hierbij niet te hard op je oog zelf. De zwelling, verkleuring en pijn zullen na enkele dagen wegtrekken en binnen twee weken is een blauw oog weg.
Uw oog kan pijn doen en gaan tranen en rond uw oog kan het dik en blauw zijn. Koel het oog met een koud washandje. Neem in ieder geval contact op met de huisarts of huisartsenpost bij de volgende klachten: U heeft veel pijn.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken. Purpura zijn niet-wegdrukbare paars- of bruinrode verkleuringen van de huid, die vaak een symptoom zijn van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes.
Effent de huidskleur en zorgt voor een onberispelijke afwerking. Kies de juiste kleur: geel heft rode vlekjes op; perzik heft blauw, purper en grijs op, lila heft geel op. Beige is een concealerkleur die neutraliseert. Gebruik het alleen of breng in laagjes aan.
Arniflor Eerste Hulp is een gezondheidsproduct. Het is een plantaardig middel en je gebruikt het bij 'blauwverkleuring van de huid', dus als je een blauwe plek hebt opgelopen. Zo'n plek ziet er natuurlijk niet zo fraai uit en doet vaak pijn, dus het is handig om een middel tegen blauwe plekken in huis te hebben.
Arnica zalf
Arnica is een natuurlijk middel dat zwellingen vermindert en de doorbloeding van de huid verbetert. Bloeduitstortingen trekken hierdoor sneller weg. Arnica zalf is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Smeer de zalf meerdere keren per dag op de aangedane plek totdat de klachten verdwenen zijn.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
We zien scherp begrensde blauwe, matig tot zeer drukpijnlijke plekken. In de loop van de tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel om ten slotte te verdwijnen.
Om grote plekken te voorkomen, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt.
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit kan net onder je huid gebeuren, maar ook dieper. Het lichaam breekt dit bloed af en neemt het weer op. Hierbij wordt ook hemoglobine afgebroken.
Zijn je donkere kringen meer blauw of paarsig van kleur? Ga dan voor een concealer met een gele ondertoon.
Een concealer wordt gebruikt om oneffenheden en donkere vlekken te camoufleren. Ook geeft het extra dekking op plekken in het gezicht die misschien iets meer aandacht nodig hebben. Je kunt concealer inzetten als extra stap, na het aanbrengen van een foundation.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
In het kort
De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog. Wrijf niet in het oog. Draag geen contactlenzen totdat uw klachten helemaal over zijn. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen 2 dagen.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.