De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
Een vrouw is het meest vruchtbaar de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Op deze twee dagen met piekvruchtbaarheid is de kans het grootst om zwanger te worden na onbeschermde seks. Je kan ook zwanger worden enkele dagen voor de piekvruchtbaarheid.
Het weergegeven aantal vruchtbare dagen geldt voor jou persoonlijk. Zie je meer dan 9 dagen van Hoge vruchtbaarheid? Als je meer dan 9 dagen van Hoge vruchtbaarheid ziet, kun je het testen tijdens deze cyclus stoppen.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Eisprong herkennen
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest
Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek* om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.
Op welke dagen is een vrouw vruchtbaar? Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt 3 tot 4 dagen. Verandering van de baarmoedermond.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Je meest vruchtbare dagen zijn op de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor. Ook vijf tot drie dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar. Dit komt doordat je bevrucht kan worden door zaad wat in die dagen in je vagina is gekomen. De kans op een bevruchting is dan wel kleiner.
Je kunt slechts twee dagen per cyclus een kind verwekken.
De 'vruchtbare periode' duurt tot zes dagen. Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Rond de tijd van de eisprong (je meest vruchtbare periode) vrij je best elke dag. Koppels die minder dan één keer per week vrijen, hebben 16 procent kans om zwanger te zijn na 6 maanden. Koppels die 3 keer per week vrijen hebben 50 procent kans om zwanger te zijn na 6 maanden.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
Normaal gesproken komt er tijdens je eisprong één eicel vrij. Soms komen er, door onbekende oorzaken, twee eicellen tegelijk vrij. Dit noem je een dubbele eisprong. Wanneer deze allebei bevrucht worden door een zaadcel, ontstaat er een twee-eiige tweeling.