Het idee luidt dat het herstellen van een gebroken hart half zo lang duurt als de relatie in kwestie. Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar. Een andere theorie is de '21 dagen-regel'.
De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt.
Kijk wat het van binnen met je doet. Probeer je gevoelens niet te verdoven met eten, drugs, alcohol of seks. Behalve dat het je alleen maar verder van jezelf verwijdert, is het ook risicovol gedrag. Je zult je er alleen maar slechter doorvoelen.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Liefdesverdriet is de pijn die je voelt nadat een relatie verbroken is of over een onbereikbare liefde. Je voelt je verdrietig en je vraagt je af hoe je leven verder moet zonder de ander. Ook loop je vaak rond met vragen.
De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen. Waren jullie zes jaar samen? Dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je over hem of haar heen bent.
Hormonen en neurotransmitters die worden aangemaakt en actief zijn tijdens de verliefdheid zouden ons lichaam uiteindelijk uitputten en daarom gaat verliefdheid vaak na een aantal maanden of jaren voorbij. Veel mensen geven daarbij aan dat deze verliefdheid niet geheel verdwijnt maar langzaam overgaat in 'houden van'.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar. Een andere theorie is de '21 dagen-regel'. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.
Uit het experiment bleek dat de hartslag vertraagt bij romantische afwijzing. “Ook zien we dat het pijnnetwerk in de hersenen actief is wanneer je afwijzing ervaart, net als wanneer je fysieke pijn hebt”, vervolgt hij. “Dus je kan psychische pijn, zoals een gebroken hart, werkelijk voelen als fysieke pijn.
De pijn van een gebroken hart is niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Dat is ook logisch, want je lichaam en je hersenen staan in constante verbinding met elkaar. Als je met je hoofd ergens tegenaan knalt, geven je hersenen het signaal dat het pijn doet.
Een break-up is nooit leuk, en liefdesverdriet verwerken kan lastig zijn. Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving.