Huiskat verliest nestgenootjes Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
De socialisatieperiode van katten is tussen de 2 en de 8 weken; hierin leren ze dat contact met mensen en bijvoorbeeld honden normaal en niet eng is. Echter, de kittens blijven meestal bij de moeder totdat ze zo'n 16 weken oud zijn.
De meeste kittens worden met 7 a 9 weken van hun moeder gescheiden. Ze kunnen dan lopen, vaste voeding eten en zijn zindelijk. Maar dat betekent niet dat ze hun moeder al kunnen missen! Ze hebben haar om talloze redenen 16 weken nodig.
Het socialisatie proces wat een kitten nodig heeft zal dan door de mens moeten worden gedaan die hier ervaring in hebben. Maar let wel laat de kittens tot zeker 6 weken bij hun moeder. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat een kitten op een leeftijd van zeven weken van de moeder gescheiden mag worden.
Chris Dusauchoit over 'poezenfamilies': "Nee, katten blijven elkaar niet herkennen als elkaars moeder, broer of zus" | Lees | radio2.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Een moerpoes is bij een erg jong kitten tolerant voor uitdagingen. Maar naarmate het kitten ouder en provocerende wordt, reageert moeder steeds feller. Moederpoes kan het kitten op de grond duwen met haar poten en bijten, en dat kan zo ruw gaan dat het kitten ervan piept.
Ze zijn wild en volledig ongeschikt als huisdier. Als ze in handen komen zijn ze meestal zeer agressief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Net als jonge pups, gaan ook jonge kittens in hun nieuwe thuishaven op verkenning uit. Ook een jonge kat moet leren wat hij wel en niet moet en mag.
Je kitten vaak aaien en vertroetelen is daarom belangrijk. Wanneer je jouw kitten aanraakt, verspreidt je geur zich over zijn vacht.
Zet de werp-plaats 1 à 2 weken voor de bevalling op een rustige wat donkere plek, zodat de moederpoes er van tevoren aan kan wennen. Hang de warmtelamp aan de zijkant van de werpkist! Zo kunnen de kittens en moeder zelf kiezen of ze in de warmte bron willen liggen of niet.
Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.
Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
Katten moeten minstens 12 weken oud zijn vooraleer ze verkocht of weggegeven mogen worden. Elke kat die verkocht of weggegeven wordt, moet gesteriliseerd/gecastreerd, gechipt én geregistreerd zijn. De verkoper is hiervoor verantwoordelijk en moet dus ook de kosten dragen.
Pasgeboren kittens zijn volledig afhankelijk van hun moeder voor voedsel, warmte en verzorging. Met intensieve ondersteuning kunnen verdwaalde kittens van 0-5 weken zonder hun moeder overleven. Het is echter veel gunstiger voor hun verdere ontwikkeling, gezondheid en welzijn om bij de moederpoes te blijven.
Genegenheid is dan ook één van de redenen waarom katten hun baasjes een lik geven. Want hoewel er soms aan getwijfeld wordt, houden poezen waarschijnlijk wel van hun baasje. 'Door je te likken maken poezen je meer onderdeel van hun leefomgeving.Je gaat meer naar hen ruiken en voelt zo nog vertrouwder', aldus Bouma.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Katten miauwen omdat ze over de eeuwen heen geleerd hebben dat het een reactie uitlokt bij mensen. Als ze met elkaar communiceren, gebruiken ze andere geluiden. Kittens miauwen in het nestje om moederpoes te laten weten dat ze honger hebben of nood hebben aan warmte en knuffels.
Vooral warmte zal jouw kitten een gevoel van veiligheid geven. Dit kan je verzorgen door jouw nieuwe vriendje te voorzien van meerdere dekens en zachte kussens op de slaapplek. Nog fijner voor jouw kitten: maak een warme slaapplek naast jouw bed door bijvoorbeeld een mandje met dekentjes naast je bed te zetten.
Kittens zoeken warmte en gezelligheid als ze willen slapen. Dit betekent dat een kitten het beste kan slapen op een veilige plek. Beschut tegen tocht en warm genoeg. Het is een goed idee om de kitten de eerste paar nachten dicht bij je te houden.
Een relaxte houding
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
De kat kan zijn eetlust verliezen, geen belangstelling meer hebben voor zijn omgeving of alleen maar zitten staren. Het dier lijkt depressief. De achtergebleven kat gaat ineens dingen doen die voorheen kennelijk niet konden.
Wel: eigenlijk gebruikt je kat niet zijn ogen om je te herkennen. Onze katachtige vrienden hebben een extreem goed ontwikkeld reukvermogen, dat ze dagelijks gebruiken. Dankzij hun goede neus kunnen ze zich oriënteren, hun weg vinden én hun baasje herkennen.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.