De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Elke maand ontstaat er een slijmvlies in je baarmoeder. Dit slijmvlies is er om je voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Op de helft van je cyclus komt er een eicel vrij uit je eierstokken. Raakt de eicel bevrucht met een zaadcel, dan ben je zwanger en blijft het slijmvlies gewoon zitten.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
hoe dik het bloed is) is normaal tijdens je menstruatie en niets om zorgen over te maken. 'Normale' menstruatiebloed verschild van persoon tot persoon, maar je kunt gewoonlijk een dikkere samenstelling verwachten aan het begin van je menstruatie. Elke menstruatie cyclus die je ervaart, zal iets verschillen.
Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.
Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang
Of dat de waarde van oestrogeen in het bloed samenhangt met hoe erg de klachten zijn. Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Katten en honden
Zowel katten als honden kunnen het ruiken als jij ongesteld bent. Ze ruiken dan zowel de geur als de hormonen die erbij komen kijken. Ze weten niet precies wat er dan precies bij je aan de hand is, maar ze weten wel dat er iets anders gaande is dan normaal.
Ze likken dan je maandverband of tampons. Uw hond kan zich zo gedragen vanwege het ontbreken van grenzen. Sommige honden zijn beleefd. Ze weten of iemand ongesteld is omdat ze het kunnen ruiken.
Loopsheid is vergelijkbaar met de menselijke menstruatie. Tijdens deze zogenaamde 'oestrische cyclus' kunnen vrouwelijke honden zwanger raken. De gemiddelde vrouwelijke hond heeft haar eerste cyclus als ze ongeveer zes maanden oud is. Bij sommige honden begint dit eerder en sommige later, zelfs zo laat als 14-maanden!
Als de menstruatie tijdens de vruchtbare leeftijd een tijdje uitblijft, betekent dat niet dat u niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Gebruik daarom bij het vrijen toch altijd een voorbehoedmiddel (anticonceptie) als u een zwangerschap wilt voorkomen.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.