In het algemeen geldt dat appel- en perenrassen die vroeg in het seizoen rijp zijn, niet lang bewaard kunnen worden. Pluk ze dus op tijd en laat ze daarna niet te lang liggen; in de koelkast (in de fruitla) blijven ze nog wel een week of twee goed.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
De ideale bewaartemperatuur is 4-5 graden.Geef de appels een donkere bewaarplaats.Controleer regelmatig op rotte appels en verwijder deze. Hiermee voorkomt u besmetting op de nog gezonde appel.
Besprenkel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen en vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Elstar appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. Bewaar appels op een koele, donkere plaats.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Bij appel en peer gaat het rijpingsproces na het plukken nog even verder. Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder.
Fruit in de koelkast
Appels zijn in het fruitschap een kleine week houdbaar, maar in de koelkast kun je ze wel 2 tot 4 weken bewaren.
De boosdoener: ethyleen
Ons antwoord is klaar en duidelijk: appels bewaar je maar beter in de koelkast. Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten.
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
Vruchten die bezig zijn aan het rijpingsproces geven ethyleen af. Deze stof zet andere vruchten aan tot rijping (waaronder bijvoorbeeld de vruchten die u langer wenst te bewaren). Appelen worden het best bewaard op 4 à 5 °C, peren houden het liever iets frisser op 0 à 1 °C. Hou ook de luchtvochtigheid in de gaten.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Net als veel ander fruit kun je ook appels invriezen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Het in één keer klaarmaken van fruithapjes voor meerdere dagen is ook mogelijk. Bewaar een portie voor de volgende dag afgedekt in de koelkast(4-7ºC).De overige porties gaan in de vriezer(-18ºC) Fruit is in de vriezer 8 - 12 maanden houdbaar. Laat voor het gebruik het fruithapje afgedekt ontdooien in de koelkast."
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou, bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Maar die appel ademt. ' 'Een appel haalt adem net als wij, hij heeft dan geen longen maar hij neemt zuurstof op en produceert CO2. En door hem te koelen en door minder zuurstof in de bewaring te hebben kan zo'n appel dat heel lang volhouden, die blijft heel lang in leven.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
De appel is verzuurd, verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten.
Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. Het spreekwoord 'een appeltje voor de dorst' geeft al aan dat dit fruit langer bewaard kan worden en in veel gevallen is dit zelfs aan te bevelen. Vers geplukt zijn appels vaak nog te hard en te zuur.
Appels behoren tot de narijpende vruchten – je mag ze daarom niet te vroeg maar ook niet te laat oogsten. Peren : voor peren geldt hetzelfde als voor appels : op basis van de kleur van de schil kan je zien hoe rijp de peer is. In tegenstelling tot appels kan je rijpe peren ook een beetje induwen.
Appels worden echter, net als andere groenten en fruit, na een tijdje minder vers. Appels die ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn kunnen uiteindelijk zelfs onveilig worden om te eten; het is dus belangrijk om te weten hoe je er achter kunt komen of ze nog wel vers zijn.
Was de appels en droog ze goed. Verdeel ze in kwarten, verwijder klokhuis en snijd er dunne schijfjes van. Leg ze netjes op een rooster en plaats dat in een lauwe oven van 50 graden.Zet de ovendeur op een kier, zodat alle vocht weg kan.