Daarmee wordt meteen een groot voordeel van braid (zoals gevlochten lijn ook wel in visserstaal wordt genoemd) aangestipt: je kunt makkelijk 3-4 jaar doen met een spoel gevlochten lijn. Je betaalt bij aanschaf wel wat meer dan voor een nylon lijn, maar op de lange termijn hoeft het niet duurder te zijn.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
Een nieuwe nylon visdraad opspoelen doe je jaarlijks
Bij nylon visdraad is dit wat anders die zijn wel gevoelig voor UV licht en het is verstandig om deze jaarlijks te vervangen.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Verwacht in termen van houdbaarheid, mits op de juiste manier opgeslagen, dat monofilament vislijn ongeveer 1 tot 2 jaar meegaat, misschien maximaal 2,5 of 3 jaar, als je geluk hebt.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
Gevlochten en mono meerval onderlijn
De gevlochten meerval onderlijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp.
Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Hoeveel je nodig hebt hangt af van de visserij en de molen op jouw hengel, maar voor de meeste gevallen is minstens 100 meter aan te raden.
Voor het strandvissen is 0,17mm meestal wel voldoende maar voor de zekerheid kun je ook 0.20mm nemen. Mocht deze lijn boven je budget zitten dan kun je ook kijken naar de Spiderwire Dura 4 Yellow.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
kies je een dunne hoofdlijn. Zou je die hoofdlijn door en door vissen, dan zou de lijn de worp van het zware lood niet overleven. Ik zou met een nylon hoofdlijn niet dunner gaan dan 28/00. Gebruik je gevlochten lijn, dan kun je zelfs tot 20/00 gaan.
De lengte van je voorslag is erg persoonlijk. De een wilt graag ruim zitten en neemt 15 meter terwijl de ander met 5 meter genoeg neemt. Zelf raden wij 5 tot 6 meter aan. Dit hangt vooral af van hoeveel extra demping je wilt en hoeveel meter je rondom je stek geen drijvende lijn wilt hebben.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
Beste gevlochten lijn feeder hengel
Gebruik bij voorkeur een lijn van 0.10mm. Let er wel op dat je bij het aanslaan geen rek in de vislijn hebt. Hierdoor loop je het risico om de haak door de bek van de vis te trekken en de vis onherstelbaar te verwonden.
Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.
Omdat forel een nogal schuwe vis is heeft een soepele nylon hoofdlijn de voorkeur. Ergens tussen de 18/00 en 22/00 is perfect. Als er ook grote zalmforellen op de vijvers uitgezet zijn, is een iets dikkere hoofdlijn wel prettig!
Lijndikte advies
Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende. Wil je wat meer demping, gebruik dan nylon of fluorocarbon van minimaal 0.60mm.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
Bij het vissen op meerval bestaat er geen enkele twijfel over wat voor lijn je moet gebruiken, altijd gevlochten lijn! De belangrijkste voordelen zijn dat er geen rek in zit, het slijt- en schuurvaster is en dun in verhouding tot de trekkracht.
Meerval is een grote en sterke vis, waarvoor vaak grote en sterke haken gebruikt worden. Maten tussen 3/0 en 8/0 worden veel gebruikt. Bij pellets als aas, worden steeds kleinere haken gebruikt die liggen tussen de 4 en 2/0.
Van een milimeter of 30 is de lijn zo sterk dat een snoek hier niet zo gauw doorheen komt. Ons advies: gebruik een nylon lijn van +- 0.28mm of meer, maar met tenminste een trekkracht van 7 kilogram.
Check na een vis of aanbeet wel je onderlijn, fluorocarbon kan namelijk gaan rafelen. Is dit het geval, knip dan een stukje af, plaats een nieuwe sleeve en je kunt weer verder vissen. Om deze reden maak ik mijn fluorocarbon altijd wat langer, zo rond de 45 – 50 cm en nooit korter dan 30 cm!
Gaat u voor een nylon lijn ,waar trouwens ook prima mee te vangen is, kiest u dan een diameter tussen de 25 en 30/00. Bij het vissen op snoek moet er altijd een ijzeren onderlijn gebruikt worden dit in verband met de scherpe tanden van de snoek die de hoofdlijn doorsnijden.