Latex: 3-4 jaar. Synthetische vezel: 1-2 jaar. Traagschuim: 2-3 jaar.
Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Temperatuurgevoelig: traagschuim kussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor voelt het kussen (te) hard aan bij koude temperatuur (als je bijvoorbeeld met je raam open slaapt) en voelt je kussen (te) zacht bij warme temperatuur (tijdens een warme zomer nacht). Een goede ondersteuning is onafhankelijk van de temperatuur.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Een traagschuim kussen is gemaakt van visco-schuim. Visco-schuim verandert van hardheid door overdracht van temperatuur en druk. Door de warmte die je met je hoofd en nek afgeeft op het kussen, wordt het schuim bij dat gedeelte zachter. Dit wordt ook wel drukverlaging genoemd.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Een kussen dat gemaakt is van traagschuim kun je het beste met de hand wassen. Dit doe je door een emmer met warm water te vullen en hier een klein beetje wasmiddel aan toe te voegen. Het kussen was je vervolgens door het in het water onder te dompelen. Door zachtjes in het materiaal te knijpen krijg je het vuil eruit.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Beste Hoofdkussen [Test 2022] Na een uitgebreide test konden wij niet anders dan concluderen dat het hoofdkussen van het merk Best Life momenteel als beste uit de test komt. Dit kussen is gemaakt van traagschuim en heeft een lengte van maar liefst 60 cm waardoor hij langer is dan een normaal kussen.
2.1 HOELANG GAAT EEN TEMPUR®KUSSEN MEE? De geadviseerde vervangingstermijn voor het hoofdkussen ligt tussen de 3 en 5 jaar gezien de werking en hygiëne.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Tekenen dat je hoofdkussen aan vervanging toe is
Het kussen heeft grote plekken of is geel uitgeslagen door zweet en lichaamsoliën. Het kussen moet regelmatig worden opgeklopt om 'm in de goede vorm te krijgen. De vulling van het kussen is gaan klonteren of scheidt zich continu van elkaar. Je slaapt er minder goed door.
De vulling en kwaliteit van je kussen is namelijk bepalend voor de levensduur. Gemiddeld gezien raden we aan om elke 2 a 3 jaar je kussen te vervangen.
Het M line Athletic Pillow is geschikt voor zowel zij- als rugslapers. Voor rugslapers heeft dit M line kussen het voordeel dat je hoofd iets hoger ligt dan je schouders. Zo wordt je halswervel licht opgerekt, wat tot ontspanning en pijnvermindering leidt.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Ook traagschuim of visco hoofdkussens kunnen niet gewassen worden in de wasmachine.
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Een slecht hoofdkussen kan dus ook hoofdpijn geven naast nekpijn en gevoelige schouders en armen. Volgens slaapexperten gaat het gemiddeld kussen 12 tot 18 maanden mee. Het doel van een kussen is om uw hoofd 'neutraal' te leggen tijdens het slapen, ongeacht of u op de buik, rug of zij ligt.