Ghana is een van de landen die deelneemt aan de Olympische Spelen. Ghana debuteerde op de Zomerspelen van 1952, toen nog onder de koloniale naam Goudkust. In 2010 werd voor het eerst deelgenomen aan de Winterspelen.
Voor Nederlandse toeschouwers is het door de strenge coronamaatregelen niet mogelijk om de Olympische Winterspelen in Beijing (4-20 februari 2022) bij te wonen. Vorig jaar was dat ook zo tijdens de Zomerspelen in Tokio. Koning Willem-Alexander zal daarom ook niet bij deze Winterspelen zijn.
Debuterende landen zijn Haïti en Saoedi-Arabië. Rusland wordt geweerd vanwege een grootschalig Russisch dopingschandaal. Wel mochten Russen van wie was aangetoond dat ze schoon waren, meedoen onder de olympische vlag. Zij worden aangeduid als Russisch Olympisch Comité (ROC).
Vanaf 1984 mochten ook niet-amateurs deelnemen, met voor Europa en Zuid-Amerika de beperking dat spelers die één of meerdere volledige WK-wedstrijden hadden gespeeld niet meer speelgerechtigd waren. Sinds de kwalificatie voor de Olympische Spelen 1992 gelden voor mannen uitsluitend de huidige regels.
In 2021 nam België voor de 27ste keer deel aan de Zomerspelen, in 2018 voor de 21ste keer deel aan de Winterspelen. Het is een van de 44 landen die zowel op de Winter- als de Zomerspelen een medaille haalde, 161 in totaal.
Irene Karlijn (Ireen) Wüst (Goirle, 1 april 1986) is een voormalig Nederlandse schaatsster die vijf keer deelnam aan de Olympische Winterspelen. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn won ze op negentienjarige leeftijd goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meter.
Een dweilpauze duurt meestal 15 à 20 minuten.
Wanneer de schaatsers uit de eerste bocht over de eindstreep komen, moeten er nog twee ronden gereden worden. Meestal is de eerste volle ronde een seconde sneller dan de tweede volle ronde, omdat in de tweede volle ronde de spieren melkzuur produceren als gevolg van de zware inspanning.
Een dweilpauze duurt meestal 15 à 20 minuten.
De machine wordt gebruikt in pauzes van wedstrijden en tijdens recreatieschaatsen op wedstrijdbanen(400m banen). Een gemiddelde dweilpauze duurt ongeveer een kwartier.
De draagkracht van goed ijs bedraagt voor een volwassen man 4 à 5 centimeter. Een grote mensenmenigte is veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.
Natuurijs kan men vinden op een natuurijsbaan, maar bij voldoende vorst zal ook op waterlopen of zelfs op open water voldoende ijs liggen om veilig te schaatsen.
Overzichtskaart ijsbanen Nederland:
Nederland heeft 7 overdekte ijsbanen, 9 semi-overdekte banen, 3 openlucht-kunstijsbanen en 21 natuurijsbanen. Nederland is hiermee - samen met Noorwegen - het land met de meeste ijsbanen.
Binnen het langebaanschaatsen zijn verschillende disciplines met ieder hun eigen afstanden. Op de supersprint worden de 100 en 300 meter gereden, bij de sprint wordt 500 of 1000 meter afgelegd. De middellange afstanden zijn de 1500 en de 3000 meter. Tot de lange afstanden behoren de 5000 en 10.000 meter.
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Zo'n 60% van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, waarbij China met 1,4 miljard (19%) en India met 1,3 miljard (18%) verreweg de grootste bevolking hebben.
Dit werd op 24 januari 2008 ongewild bevestigd door de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem. Tijdens een werkbezoek meldde hij dat er "nucleaire capaciteit" aanwezig is. Nederland – Op de Luchtmachtbasis Volkel zou het Amerikaanse leger 22 kernwapens houden voor strategische doeleinden.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een kernwapen (waterstofbom) dat op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
Op aarde bevinden zich, gerangschikt van groot naar klein, de volgende continenten: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.
Pangea (verouderde spellingswijze Pangaea (van Oudgrieks πᾶν (pan), "gehele" en Γαῖα (Gaia), de Aarde) is het supercontinent dat bestond tijdens het einde van het Perm en het Trias, 250 tot 210 miljoen jaar (Ma) geleden, waaruit alle huidige continenten ontstaan zijn.
De Romeinse provincie Africa besloeg de Tunesische en Libische kustgebieden. De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
De buitenste laag wordt de aardkorst genoemd. Deze laag waarop zich al het leven op de Aarde afspeelt, is met een dikte van tien kilometer de dunste en bestaat uit verschillende materialen. De oceanische korst bestaat uit zwaardere gesteenten zoals basalt (mafisch) en is dunner.
Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat zijn de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hebben bij de VN, en Kosovo.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.