Met de juiste zorg kunnen deze plankjes 5 tot 7 keer mee. Zorg er altijd voor dat je je plank minimaal 1 uur weekt in water.
Zorg dat het rookplankje niet groter is dan de helft van uw barbecue. Plaats de nog natte plank op de hete barbecue en wacht tot deze gaat roken. Dan is het tijd om vlees, vis of groenten erop te leggen. Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken.
Een veel gestelde vraag is hoe vaak je een cederhouten plank kunt gebruiken? De plank is meerdere malen te gebruiken. Zolang de plank zijn vorm houdt en niet doorgebrand is kun je hem blijven gebruiken. De plank zal heet worden en lichtjes gaan roken en daardoor gaat je gerecht garen en de lekkere rooksmaak krijgen.
Prepareren van de BBQ voor gebruik van een rookplank
Gebruik bij voorkeur kwaliteitshoutskool van hardhout of kokosbriketten en verhit ze in een BBQ-starter met geurneutrale aanmaakblokjes. In een kamado gebruik je uitsluitend zuivere houtskool van hardhout.
Gebruik voor de wat minder stevige vissoorten zoals kabeljauw, zeeduivel of tong een grillplaat (plancha). Koop je vis altijd zo vers mogelijk. Je neus is hierbij een belangrijk hulpmiddel, maar let ook op de helderheid van de ogen en de kleur van de kieuwen. Deze moeten mooi roze tot rood zijn.
Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Het type hout dat je gebruikt, speelt een grote rol bij het minimaliseren van rookvorming. Kies bij voorkeur droog hardhout, zoals eikenhout of beukenhout. Deze houtsoorten hebben minder vocht en zullen daardoor efficiënter branden met minder rookontwikkeling.
Stookhout voor palingrokerijen
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
Probeer voor rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees hickory of mesquite voor een sterkere smaak. Fruithout zoals appel en kers geeft een subtielere smaak aan lichter vlees zoals kip, kalkoen, vis en zelfs groenten.
Je kunt de legplanken verstevigen met een extra lat. Gebruik hiervoor hetzelfde materiaal als de legplank. Als je de lat vooraan plaatst, heeft dat een opdikkend effect. Gebruik witte houtlijm en zet het een tijdje vast met een houtklem, of zet de lat vast met enkele schroeven.
Het draaggewicht van plankdragers van hout bedraagt 10 kg per drager. Je kunt de belastbaarheid van de planken verhogen door pluggen te gebruiken die geschikt zijn voor jouw type muur. Daarnaast is het ook verstandig om naar de belastbaarheid van de planken te bekijken.
Gaat op lage temperatuur, tussen de 20-30ºC en is bedoeld voor ingrediënten die bij warm roken al gauw te droog worden. Ideaal voor vlees en vis dat je liever rosé wilt eten: lam, biefstuk, zalm. Of bijvoorbeeld voor schelp- of schaaldieren of zachte kazen.
Geweekte rookhoutsnippers
Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
De hoeveelheid rookhout toevoegen is een kwestie van smaak, en ervaring. Het is dan ook zeker in het begin (als startend roker) belangrijk, dat je niet te veel rookhout toevoegd, en naar gelang je smaak daarvan, en je ervaring daarmee, hoeveel rookhout je de volgende keren toe moet/ of wilt voegen.
Geen geverfd, gelakt of verduurzaamd hout
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking.
Hart- en vaataandoeningen: de stoffen uit sigarettenrook hebben een nefaste invloed op hart en bloedvaten. Zo is er een verhoogde kans op het krijgen van bloedklonters, beroertes, hartritmestoornissen, … Mondziekten: roken kan leiden tot mondkanker (slokdarm, strottenhoofd, mondholte), tandvleesontstekingen, …
Naaldbomenhout. Dit is een houtsoort die zorgt voor vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Vuren en grenen. Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel.
Alhoewel de verbranding van droog onbehandeld houtafval zoals o.a. fruitkisten en paletten wel wettelijk is toegelaten, wordt dit vanuit het voorzichtigheidsprincipe toch afgeraden.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Pekelen voor het roken
Op welke manier het voedsel ook gerookt wordt, het wordt niks als je het niet eerst pekelt. Voor koud roken is pekelen absoluut noodzakelijk om de houdbaarheid van het gerookte voedsel te garanderen, voor warm roken is het vooral belangrijk voor de smaak.
De vis gaart heel langzaam tijdens het roken.Zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden, maar gaan ziektekiemen wel dood en is de vis dus heel gezond om te eten.