Hoelang gaat een latex kussen mee? Een latex kussen heeft normaliter een levensduur van 4 á 5 jaar. Dit hangt wel af van de mate waarin u transpireert, want dit heeft effect op de kwaliteit van de latex. Een latex hoofdkussen is door zijn ventilerend vermogen niet snel vies en heeft dus ook weinig onderhoud nodig.
Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: Het volume van jouw kussen is sterk verminderd. Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning. Je krijgt last van nek- en/of rugklachten.
Dankzij de vaste vorm krijgen je nek en je hoofd bovendien zeer goede ondersteuning. Omdat huisstofmijt niet goed kan leven in latex, zijn latex hoofdkussens daarnaast anti-allergisch. Nog een voordeel van latex kussens is dat ze erg veerkrachtig. Een nadeel van latex is daarentegen dat het minder goed ventileert.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Hoofdkussens van latex kunnen niet gewassen worden. De kern van latex kan niet tegen water en zou gaan brokkelen. Stop een latex hoofdkussen dus zeker niet in de wasmachine.
De latex kan dan namelijk gaan brokkelen waardoor je kussen niet langer de juiste ondersteuning kan bieden. Een latex kussen is om die reden niet wasbaar. Wel kun je de vlekken die op je latex kussen komen proberen te verwijderen met behulp van een licht vochtige doek met eventueel ecologisch wasmiddel.
“De verkleuring is namelijk grotendeels te wijten aan jezelf. Doordat je je hoofd op het kussen legt, komen er lichaamssappen zoals zweet en huidschilfers in het product terecht. Dat kan na een tijd zorgen voor een gele schijn.” Het wil dus zeker niet altijd zeggen dat je onhygiënisch bent.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Vormvast: in tegenstelling tot traagschuim is latex vormvast, het verandert niet van vorm onder druk, waardoor een latex hoofdkussen een stabiele ondersteuning biedt. Niet temperatuurgevoelig: Traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig.
Latex rubber komt zeker in de buurt van koudschuim maar heeft vele nadelen. Zo heeft latex een slecht ventilerend vermogen en laat het geen vocht door. Verder is latex ten opzichte van koudschuim veel warmer en is de levensduur van latex een stuk korter.
Latex is uiterst veerkrachtig, in tegenstelling tot traagschuim. Hierdoor wordt uw lichaamsgewicht goed verdeelt en opgevangen door de latex topper. Daarnaast zal uw lichaam weinig tot geen tegendruk ervaren. Een latex topdekmatras heeft een drukverlagende werking.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Kussen verschonen
In het kussen zitten veel bacteriën door zweet, huidschilvers en haren. Het is belangrijk om het kussensloop met de lakens mee te wassen. Het kussen zelf moet het liefst twee keer per jaar in de was, ook op 60 graden (als het kussen in de wasmachine kan).
Zonder kussen slapen kent vooral nadelen, zoals het risico op allerlei nek- en hoofdklachten. Alleen wanneer je veel last hebt van acne kun je beter zonder kussen slapen, zodat je huid kan ademen.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Verwijder schimmel met azijn
Wanneer de kussens zo lang ingepakt zitten kan het ook nog eens gebeuren dat er schimmel opzit. Hetzelfde kan ook gebeuren tijdens een vochtige zomer en de kussens niet genoeg tijd krijgen om op te drogen. Gelukkig verwijder je schimmel gemakkelijk met schoonmaakazijn.
Haal de kussenslopen en eventuele kussenhoezen er vanaf en stop dan 2 à 3 kussens tegelijk in de wasmachine. De wasmachine is dan beter in balans en de kussens worden minder heen en weer geslingerd. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de kussens behouden wordt.
Gele vlekken in je hoofdkussen
Meng wat soda met witte azijn en smeer de gele vlekken hiermee in. Laat de boel intrekken en stop het kussen vervolgens in de wasmachine. Om er zeker van te zijn dat de vlekken verdwijnen, voeg je er ook nog wat citroensap of waterstofperoxide aan toe.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn.Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Breng een beetje azijn op de vlek aan, laat het ongeveer 15 minuten rusten en was het dan zoals gewoonlijk in de wasmachine. De tweede optie is zuiveringszout, breng een beetje aan op de vlek, laat het 15-20 minuten intrekken. Gooi het in de machine, en het komt er zo goed als nieuw uit!