Met een goede huisvesting, verzorging en gevarieerde voeding kunnen hamsters tot 4 jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze tussen de 2 en 2,5 jaar oud.
Wanneer een hamster een jaar oud is begint vaak de eerste veranderingen zichtbaar te worden. Ze verliezen hun conditie in de zin dat ze wat doffer vacht hebben en lichter zijn geworden. Het verouderingsproces gaat langzaam verder en bij ongeveer 18 maand oud kunnen de eerste ouderdomskwalen zichtbaar worden.
Maandelijkse kosten zijn 15 euro voor voer en 5 euro voor bodembedekking. Dierenartskosten kunnen erg oplopen. Voor het welzijn van je hamster zijn het juiste formaat kooi, een goed gebalanceerd dieet en de juiste speeltjes essentieel.
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze kunnen vrij tam worden. Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Ben je geschikt als hamster-eigenaar? Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Het minder soepel kunnen bewegen en een zwakker immuunsysteem zijn typische ouderdomskwaaltjes waar hamsters mee te maken kunnen krijgen. En ook ouderdomsdiabetes komt bij deze diertjes voor. De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Goudhamsters zijn vaak vriendelijke dieren wanneer ze handtam zijn, en het is een geliefde hamstersoort omdat ze een vrij sterke band met hun eigenaren ontwikkelen. Goudhamsters zijn de grootste en een van de meest populaire hamsters die als huisdier worden gehouden.
In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Een hamstertje kan in shock raken. Als hij ergens heel erg van schrikt of ergens vanaf valt, kan hij stijf en plat blijven liggen en dit kan zelfs enkel minuten duren. Het beste wat je kunt doen is het diertje in zijn hokje plaatsen en met rust laten. De ene hamster went sneller dan de andere.
Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.
Hamster gelukkig maken: grote kooi, goed voer en regelmatig een (verantwoord) lekker hapje, los laten lopen, aandacht maar niet te veel, overdag lekker laten slapen, veel en goed nestmateriaal, af en toe iets nieuws om te ontdekken in en/of buiten de kooi...
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken! De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort en wordt gemiddeld maar 5-7 cm lang en weegt 30-40 gram.
Een hamster kan wel tegen autorijden maar je kan hem beter laten staan bij je moeder als je bijvoorbeeld 2 dagen bij je vader blijft. Dat is uiteindelijk minder stressvol, dan de hamster heen en weer brengen.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.