CO2 patronen hebben geen houdbaarheidsdatum. Zolang de CO2 er nog in zit kun je ze gebruiken!
De patronen zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Je hebt ze van 12 gram, 16 gram of 25 gram CO2. Welk formaat je moet hebben hangt van je banden af. Met een 16 grams patroon pomp je een raceband op tot 8 bar en een 26 inch mountainbikeband tot ongeveer 2,5 bar.
Voor mtb kan je het beste een 16 of 20 grams patroon nemen. anders is een 12 grams voor racefietsbandjes voldoende. Een MTB krijg je op ongeveer 2,2 bar en een racefietsbandje op een dikke 6 bar. Voldoende om thuis te komen.
Je kunt het beste een minipomp voor je racefiets kiezen die minimaal tot 8 bar kan. Een minipomp met drukmeter (manometer) is ook handig; ze weet je precies hoeveel bar er in je band zit. De Lezyne Digital Road Drive is een fijne minipomp met digitale drukmeter.
Lege slagroompatronen gemaakt van roestvrij staal (RVS) kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren. Je kunt ze ook inleveren als schroot. Slagroompuitbussen mogen meestal bij het restafval (en niet in de zak of bak voor plastic en blik).
Een klein pompje of een paar CO2 patronen
Zodat je bij een lekke band altijd je banden op kan pompen. Neem je twee binnenbanden mee? Neem dan ook twee patronen mee.
Beste mini fietspomp – BBB BMP-54 WindWave Minipomp
Wil jij tijdens het fietsen jouw band op kunnen pompen? Dan kun je het beste voor een mini fietspomp kiezen. Of beter gezegd; dan kun je het beste voor deze BBB BMP-54 minipomp kiezen. Uit onze test is namelijk gebleken dat dit de beste kleine fietspomp is.
Bij een spuit van 0,5 liter heeft u 1 patroon nodig, bij 1 liter spuit heb je 2 patronen nodig en bij de 1,5 liter 3 patronen. Kortweg gezegd per 0,5 liter inhoud gebruikt u 1 patroon per keer dat u de fles gebruikt. Het is dus handig om een voorraadje patronen mee te bestellen wanneer u een fles aanschaft.
De kleine metalen patronen met stikstofoxide worden in de patroonhouder geplaatst. Vervolgens wordt de patroonhouder vastgedraaid tot er gas vrijkomt. Door druk uit te oefenen op de hendel of beugel mengt het gas zich met de vloeistof en ontstaat er een schuim.
Lachgas patronen worden gemaakt van metaal. De patronen vind je ook terug in slagroomspuiten die binnen de horeca worden gebruikt. Sommige lachgas patronen worden niet speciaal gemaakt voor menselijke consumptie. Deze patronen worden vaak gebruikt voor industriële doeleinden.
23 mm-25 mm: Performance race
Deze banden geven meer comfort en veelal een lagere rolweerstand, mede doordat ze met minder druk gereden kunnen worden. Qua aerodynamica hebben ze weinig nadeel, als de velgen ongeveer dezelfde externe breedte hebben. Daardoor rijden ook de meeste profs nu met 25mm banden.
De fietsersbond heeft een top 6 gemaakt van de beste fietsbanden voor zowel normale fietsen als E-bike. In deze top zes stonden wel 4 Schwalbe banden. Dit zijn de Schwalbe marathon, de marathon Plus, de big Apple en de Energizer Pro.
Om stootlekken te voorkomen moet de bandenspanning bij een 28mm band minimaal 4 bar, een 25mm band minimaal 5,5 bar en een 23mm band minimaal 6 bar zijn. In de tabel is precies te zien welke spanning wordt aangeraden in combinatie met je lichaamsgewicht.
Een ballon lachgas heeft dezelfde schadelijke impact op het klimaat als 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel. Dit blijkt uit een berekening van Milieudefensie. Lachgas is een zeer sterk broeikasgas en is ruim 250 keer schadelijker dan CO2 voor ons klimaat.
Wat voor soort slagroomspuit is geschikt? Voor het maken van een lachgas ballon is elke slagroomspuit waarbij gebruikt wordt gemaakt van een slagroompatroon geschikt. Er zijn verschillende slagroomspuiten te koop.
Bij een fietspomp met twee openingen is de kleine opening bijvoorbeeld vaak bedoeld voor het Frans ventiel. Mocht jouw pomp echter niet geschikt zijn voor een Frans ventiel dan kun je een setje verloopnippels kopen. De verloopnippel schroef je op je Presta-ventiel, waarmee het bijvoorbeeld een Schräder-ventiel wordt.
Wat wordt aangehouden als vuistregel voor de bandenspanning is je eigen lichaamsgewicht, delen door 10. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, houd je een bandenspanning van 7,5 bar aan. Mocht dit gevoelsmatig nog te hoog zijn, is het altijd nog mogelijk om de druk met een halve bar te verlagen.
Fietsbanden van een stadsfiets moeten over het algemeen opgepompt worden tot een druk tussen 3,5 en 4,5 bar, maar de banden van een racefiets hebben tot wel 8 bar nodig. Niet elke fietspomp kan 8 bar halen, dus als u thuis een racefiets heeft, is het belangrijk te letten op de maximale prestatie van uw fietspomp.
De druk in een fietsband mag behoorlijk hoog zijn. De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
Voor thuis is een voetpomp met drukmeter ideaal (let op de verschillende soorten ventielen: hollands ventiel, motorventiel of frans ventiel). Voor onderweg is de keuze uit de klassieke framepomp, het minipompje of een pomp met luchtpatronen, die automatisch je band oppompt.