Hoe lang gaat de omleiding mee? Hoe lang een bypass meegaat hangt ondere andere af van welke bloedvaten zijn gebruikt en hoe goed de conditie van je bloedvaten is. Er kunnen weer vernauwingen ontstaan in de omleidingen zelf. Die kans wordt kleiner door goede medicijnen en een gezonde leefstijl.
Dagelijks leven
Bij een bypassoperatie kan dit tot twaalf weken duren. Dit hangt af van veel factoren, zoals van welke chirurgische aanpak er gebruikt is: een traditionele bypassoperatie, een bypass op een kloppend hart of een minimaal-invasieve bypass (MICS CABG). Vraag aan uw arts wat u kunt verwachten.
Ondanks het aanhouden van bovenstaande leefregels kan de bypass op den duur, meestal pas na jaren, dichtslibben. U merkt dit door het terugkeren van de klachten die voor deze operatie bestonden. Als dit het geval is, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts of het ziekenhuis.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Soms wordt bij vernauwingen een bypassoperatie gedaan. De artsen bekijken welke ingreep het beste is in jouw situatie. Het is nodig om te dotteren of een stent te plaatsen als er te weinig bloed door de vernauwing kan stromen. Dit kan een cardioloog ontdekken met een FFR-meting.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Groot internationaal onderzoek toont aan wat beste behandeling is. Patiënten die ernstige afwijkingen hebben aan hun kransslagaders kunnen beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een openhartoperatie (bypass) is hun kans om te overlijden 20% kleiner dan na dotteren.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Een 'gastric bypass' kost gemiddeld tussen de 8.000 en de 10.000 euro op basis van een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds neemt daarvan een groot deel voor zijn rekening, de rest betaal je zelf. Indien je een kamer deelt met anderen, betaal je toch nog ongeveer 1200 euro uit eigen zak.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan. Bij de gastric sleeve is het wel zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
Bij de meeste mensen duurt het herstel zo'n 3-6 maanden. Allerlei factoren spelen daarbij een rol: denkt u maar aan de zwaarte van de operatie en aan de conditie die u voor uw operatie had. Bij thuiskomst zult u zich nog niet helemaal optimaal voelen.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Iedere patiënt herstelt in eigen tempo. De meesten hebben wel een ½ tot 1 jaar voor het volledige herstel nodig. Uw borstkas en ribben herstellen in ongeveer 6 weken. Daarom mag u in deze periode bijvoorbeeld niet zwaar tillen, stofzuigen, wringen, tuinieren, zwemmen, timmeren, ramen zemen of de hond uitlaten.
1.1 Lichamelijke verschijnselen na de operatie
Zwakte en vermoeidheid komen ook vaak voor na een grote operatie. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf op het moment dat uw conditie ook verbetert. Verlies van eetlust en smaak kunnen voorkomen tot ongeveer een maand na de operatie.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
U kunt na de operatie klachten ervaren zoals spierpijn en een doof gevoel rond de wond, in uw rug of armen. Dit hoort bij het herstelproces. Deze klachten zouden geleidelijk moeten afnemen. Neem contact op met uw huisarts als de klachten aanhouden of erger worden na ontslag.
Specifieke risico's van een gastric bypass:
2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie. 5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer. 2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na de operatie.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Elke dag komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Elke dag sterven gemiddeld zo'n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 81 jaar bij vrouwen.
Bij de meeste patiënten verloopt de hartoperatie en de fase daarna zonder problemen. Toch kunnen er onverwachts problemen (complicaties) ontstaan. Ziekten of aandoeningen kunnen het risico verhogen, bijvoorbeeld overgewicht, longaandoeningen, suikerziekte en een verminderde functie van het hart.
Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Voordat je start met hartrevalidatie krijg je eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wanneer je begint.